Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:29 19 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Orezul, ideal în curele de slăbire

ro

13 Sep, 2014 00:00 989 Marime text
Orezul, una dintre cele mai vechi plante din lume, reprezintă hrana principală pentru circa jumătate din populaţia lumii, 90% din producţia mondială de orez provenind din Asia. Orezul este o cereală erbacee şi conţine foarte multe vitamine, precum B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, dar şi glucide, proteine, aminoacizi, acizi graşi, fosfolipide, carbohidraţi, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, iod, seleniu. De asemenea, conţine şi inhibitori ai proteazei, fiind foarte util în lupta contra cancerului.
 
Deoarece elimină caloriile în exces, consumul de orez este recomandat în curele de slăbire. Printre alte beneficii se numără scăderea colesterolului din sânge, stimularea sistemului nervos central, în special a centrilor nervoşi circulatori. Datorită proprietăţilor astringente, diuretice, energizante şi emoliente, orezul calmează diareea, favorizează eliminarea ureei şi scade tensiunea arterială, fiind indicat în tratarea afecţiunilor gastro-intestinale, renale, boli dermatologice, arsurilor.
 
Totodată, orezul este recomandat în fermentaţii intestinale, hiperazotemoie, hipertensiune, insuficienţă renală, leziuni inflamatorii supurate, litiaze, obezitate, psoriazis, răni, surmenaj, tegumente iritate şi uremie. Pudra de orez este folosită în afecţiuni ale pielii şi în cosmetică, în prepararea unor măşti. Tărâţele de orez sunt recomandate în litiaza renală, deoarece conţin acid fitic şi fitaţi care absorb din intestin calciul aflat în exces.

Ti-a placut articolul?

Comentarii