Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ochelari versus lentile de contact

ro

28 Jul, 2014 00:00 2074 Marime text
Pentru persoanele cu probleme de vedere, clasicii ochelari au un rival redutabil în lentilele de contact, care sunt moderne, dar şi discrete. Fiecare dintre cele două opţiuni prezintă o serie de avantaje şi dezavantaje.  
 
Ochelarii sunt recomandaţi pentru corectarea defectelor de vedere la copii şi sunt apreciaţi de persoanele în vârstă deoarece sunt mai uşor de manipulat. Faţă de lentilele de contact,
ochelarii sunt uşor de pus şi de scos, iar vederea e omogenă pe tot parcursul zilei. Aceştia sunt recomandaţi persoanelor care suferă de secreţie lacrimală slabă sau de alte afecţiuni oculare, cum ar fi conjunctivita.
Însă purtatul ochelarilor prezintă şi o serie de dezavantaje. Din cauza ramelor, câmpul vizual este limitat, iar vederea periferică nu e clară. Ochelarii sunt mai puţin practici dacă faci sport, iar greutatea ramelor poate produce iritaţii şi înroşiri la baza nasului sau în spatele urechii. Prin lentilele ochelarilor, imaginile sunt uşor deformate din cauza distanţei dintre ochi şi sticlă.
 
Lentilele de contact, utilizate în special pentru corectarea miopiei, dar şi în cazul hipermetropiei, astigmatismului şi prezbitismului, sunt aproape invizibile, ceea ce reprezintă un avantaj din punct de vedere estetic. Acestea asigură libertate totală şi pot fi purtate concomitent cu ochelarii de soare. În plus, permit o vedere clară la 360 de grade. Deoarece lentila urmează mişcările ochiului, câmpul vizual este mult mai larg, oferind o bună vedere periferică, fără zone de umbră.
Dezavantajul lentilelor constă în utilizarea de lungă durată a acestora, cei care le poartă devenind mai sensibili la infecţii oculare şi la alte efecte secundare minore, din cauza curăţării deficitare sau a amplasării lor necorespunzătoare. Un alt dezavantaj este faptul că lentilele pot fi pierdute cu  uşurinţă, dar şi că acestea trebuie curăţate în mod regulat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • varlaam 28 Jul, 2014 12:52 Daca doresti sa afli mai multe despre avatajele inlocuirii ochelarilor de vedere cu lentilele de contact, consulta blogul