Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:30 21 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Carambola, fructul exotic care scade febra

ro

23 Sep, 2014 00:00 2709 Marime text
Carambola sau fructul stea este originar din Filipine, dar este cultivat şi în Asia, America Latină şi Caraibe.

Fructul are dimensiunea cuprinsă între 5 şi 10 cm, formă de stea (în special atunci când este tăiat), culoarea galbenă, o consistenţă asemănătoare cu cea a strugurilor şi creşte în copacul numit Averrhoa carambola, care atinge o înălţime maximă de şase metri. Gustul acestui fruct este o combinaţie între papaya, portocală şi grapefruit.
 
După ce este spălat, carambola se poate consuma întreg, cu pieliţă şi semințe. Conţine o pulpă dulce-acrişoară şi poate fi păstrat la frigider până la trei săptămâni. De asemenea, carambola conţine vitaminele A, C, B şi E, antioxidanţi, betacaroten, acid oxalic, minerale, precum calciu, fier, potasiu, fosfor, zinc şi magneziu. Are un conţinut mic de calorii, aproximativ 30 de calorii/fruct şi este indicat în curele de slăbire.
 
Acest fruct contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea răcelilor. Carambola are proprietăţi antimicrobiene, luptând împotriva bacteriilor, precum E-coli şi Salmonella. Are şi proprietăţi antipiretice, contribuind astfel la scăderea febrei. Totodată, carambola reduce colesterolul şi tensiunea arterială, dezvoltă pofta de mâncare. Se recomandă să nu fie consumat de persoanele care suferă de insuficiență renală.

Ti-a placut articolul?

Comentarii