Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Simptomele afecţiunilor glandei tiroide

ro

05 Aug, 2014 00:00 2564 Marime text


Tiroida este una dintre cele mai afectate glande ale organismului, hipotiroidia (funcţionarea deficitară a glandei tiroide) fiind mai frecventă decât hipertiroidia (funcţionarea excesivă a glandei tiroide). Printre simptomele afecţiunilor tiroidiene se numără apariţia unei umflături în partea anterioară a gâtului, imediat sub mărul lui Adam.

Un alt simptom se referă la senzaţia de sufocare, însoţită de palpitaţii. Starea de oboseală nejustificată reprezintă un deficit al funcţiei tiroidiene (hipotiroidia), care poate duce la scăderea hormonilor tiroidieni, fapt ce atrage după sine o „lenevire“ a întregului metabolism şi a funcţiei majorităţii organelor din corp, inclusiv cea a creierului.

Căderea excesivă a părului, pe o durată mai mare de două săptămâni, poate fi cauza unei afecţiuni tiroidiene. Dacă pielea devine mai aspră, mai uscată sau lipsită de vitalitate şi rece, poate fi vorba de hipotiroidie, iar dacă pielea devine umedă, moale, mai fină la atingere şi mai caldă decât de obicei, se poate vorbi de hipertiroidie.

În cazul în care o persoană devine depresivă, uită sau îşi aminteşte cu dificultate o anumită informaţie, este posibil ca aceasta să sufere de hipotiroidie. În schimb, în cazul în care funcţiile creierului sunt mai agere şi o persoană doarme mai puţin, este hiperactivă, are idei fantastice şi momente de euforie, dar care trec repede, acea persoană poate suferi de hipertiroidie. De asemenea, îngroşarea sau subţierea vocii pot fi semne ale hipotiroidiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii