Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:43 20 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proprietăţile medicinale ale bradului

ro

26 Sep, 2014 16:30 2086 Marime text
Bradul este un arbore care creşte ȋn zona alpinǎ şi de la care, în scop medical, se utilizeazǎ frunzele, rǎşina și mugurii. Bradul, bogat ȋn ulei volatil, carotenoizi și vitamina C, se utilizeazǎ intern, sub formă de infuzie, decoct sau ulei volatil, ȋn timp ce pentru utilizarea externă se fac spǎlǎturi locale sau se utilizeazǎ cataplasme.
 
Mugurii au proprietǎți antibiotice, antiseptice şi balsamice, iar frunzele au proprietăţi  expectorante și sedative. Rășina este cunoscută pentru efectele ei antiseptice, astringente, diuretice, cicatrizante, eupeptice, expectorante şi vasoconstrictorii. Atât frunzele cȃt și rășina sunt ingrediente utilizate ȋn combaterea răcelii și a tusei, utilizate fie intern sau ca inhalant.
 
Bradul este folosit pentru tratarea bronșitei, cistitei, leucoreei, a ulcerelor dar și a colicilor. Preparatele din brad sunt utilizate în tratarea bronşitei, cistitei, ulcerului, colicilor, scorbutului, infecţiilor aparatului respirator superior şi ulcerelor venoase. În uz extern, bradul se utilizează în caz  psoriazisului, ulceraţiilor cutanate şi nevralgiilor cauzate de boli reumatice. În bolile digestive, preparatele din muguri şi cetină de brad au efecte benefice, intervenind în gastroenterite, litiază biliară, colici abdominali, infecţii intestinale, colite de fermentaţie şi lipsa poftei de mâncare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii