Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pâinea violet, un aliment la modă, bun pentru siluetă

ro

26 Jan, 2017 00:00 1957 Marime text
Un savant din Singapore a găsit soluţia pentru a face o pâine care este, în acelaşi timp, gustoasă, sănătoasă şi bună pentru siluetă. În plus, are şi o culoare foarte la modă – este mov, scrie Terra Femina, citată de one.ro.
 
Invenţia îi aparţine profesorului nutriţionist Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore, care a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mult mai sănătoasă.
 
„Provocarea a fost să vedem dacă am putea schimba formula glicemică, fără a pierde textura netedă pe care o are pâinea albă şi pe care oamenii o iubesc atât de mult”, a declarat profesorul Zhou Weibiao pentru CNN. Pentru a obţine rezultatul dorit, savantul a avut ideea de a extrage antocienii din orezul negru şi de a-i introduce în pâinea albă.
 
Antocianul este un pigment natural, care se găseşte în unele fructe şi legume, cum ar fi struguri, afine, prune, vinete, varză roşie şi altele. Pe lângă calităţile estetice, antocienii conferă alimentelor o mulţime de atuuri. Studiile au demonstrat că antocienii ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi neurologice, dar şi a cancerului. În plus, joacă un rol esenţial în controlul diabetului şi al obezităţii, pentru că inhibă enzimele digestive şi reduc nivelul de zahăr din sânge.
 
Miraculoasa pâine violet, infuzată cu antocieni, se va digera de 20 de ori mai lent decât pâinea albă, mulţumită unei reacţii chimice între pigmentul de orez negru şi amidonul din pâine. Mai mult, antioxidanţii din antocieni sunt cu 80% mai rezistenţi la coacerea la 200 de grade, pâinea violet fiind deci un produs extrem de sănătos.
 
Dar atenţie: pâinea violet nu are mai puţine calorii decât cea albă. Cantitatea de făină de grâu şi de amidon este aceeaşi în ambele sortimente de pâine, numai structura glicemică se schimbă. Totuşi, pâinea violet poate fi considerată un aliment potrivit pentru cura de slăbire nu datorită conţinutului caloric, ci mulţumită digestiei foarte lente. Senzaţia de saţietate va dura mai mult timp şi insulina nu creşte brusc, ceea ce limitează stocarea de grăsimi.
 
Sursă text one.ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii