Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:10 24 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Morcovul și numeroasele sale beneficii

ro

06 Oct, 2020 00:00 1710 Marime text
  • Morcovul este originar din zona mediteraneeană și este bogat vitamine, zaharuri şi săruri minerale.
  • Multitudinea de vitamine și minerale conținute în această legumă, o încadrează printre cele mai benefice pentru sănătatea omului.
Rădăcina suculentă de morcov, de culoare galbenă-portocalie, a fost utilizată de multe secole în medicina tradiţională ca un component energizant pentru copii, bolnavi, femei gravide şi bătrâni şi o sursă excepţională de antioxidante naturale contra cancerelor.

Rădăcina morcovului are proprietăţi antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, imunostimulatoare de apărare contra infecţiilor şi stimulatoare în creşterea copiilor.

În ceea ce privește aparatul digestiv, morcovul are acţiuni antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric şi intestinal, vermifuge şi tenifuge.

Morcovul reduce glicemia la bolnavii de diabet, ameliorează tulburările gastro-hepatice, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide, hepatită cronică şi virală, ciroză, ascită, bilă leneşă, insuficienţă hepatobiliară şi litiază biliară.

De asemenea, acţionează în ednterite, colite, constipaţii, diaree la sugari şi copii, colibaciloză, eliminarea toxinelor şi otrăvurilor din corp, hemoroizi şi parazitoze intestinale (tenie, oxiuri).
 
Mai mult, intervine în hemoragiile gastro-intestinale, infecţii intestinale, enterocolite cronice şi acute, ajută la refacerea echilibrului acido-bazic, la reglarea tranzitului intestinal, dar și la curăţirea mucoasei intestinale (datorită conţinutului de pectine).
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii