Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărarul, des folosit în bucătăria românească

ro

24 Aug, 2014 11:43 1613 Marime text
Mărarul, unul dintre verdeţurile cel mai des folosite în bucătăria românească, conţine flavonoizi, kampferol, oligoelemente, clorofilă, uleiuri aromatice şi substanţe volatile. Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, antihistaminice, diuretice, estrogene, anticancerigene, antibacteriene, antibiotice, mărarul împrospătează respiraţia, curăţă dinţii, menţine sănătatea gingiilor şi previne inflamaţiile mucoasei bucale. De asemenea, combate durerile de cap şi ameţeala, redă acuitatea şi claritatea simţurilor persoanelor obosite şi stimulează somnul.
 
Mărarul, folosit sub formă de comprese, reduce senzaţia de jenă şi de mâncărime la nivelul ochiului, tratează blefarita şi conjunctivita. Totodată, este eficient în prevenirea şi tratarea afecţiunilor tumorale, care afectează căile respiratorii şi cavitatea bucală. Datorită flavonoidelor, substanţelor aromatice şi clorofilei, care previn mutaţiile celulare, inhibă creşterea tumorilor şi declanşează apoptoza celulelor maligne, mărarul este eficient în prevenirea cancerului. În acelaşi timp, este indicat în cazul bolilor de inimă, în indigestie, astrită hiperacidă, cistită sau nefrită. De asemenea, mărarul reduce colesterolul, este eficient în caz de astm bronşic şi ajută la decongestionarea acestora de secreţiile în exces. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii