Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Importanţa fosforului pentru organism

ro

26 Aug, 2014 14:08 3353 Marime text
În organismul uman, fosforul se găseşte în fiecare celulă a corpului, în cantităţi mai mari în dinţi şi oase, sub formă de fosfat de calciu. Fosforul este adus în corp prin alimentaţie şi are un rol important în diverse procese ale organismului. 
Acesta asigură funcţionarea normală a rinichilor, dar şi a sistemului cardiovascular, activează vitaminele din complexul B, contribuie la reglarea ph-ului organismului şi la formarea oaselor şi a danturii. De asemenea, fosforul are un rol important în procesul de sinteză a proteinelor necesare creşterii, în menţinerea integrităţii celulelor şi a ţesuturilor, în asimilarea carbohidraţilor şi a grăsimilor, dar şi în producerea de nucleotide care stochează şi transportă energia în celule.
Deficienţa de fosfor se manifestă prin tulburări respiratorii, cardiace sau neurologice, iar excesul de fosfor poate duce la calcifierea ţesuturilor moi. Printre cele mai importante surse de fosfor se numără peştele, produsele lactate, carnea, cerealele, seminţele de dovleac, nucile braziliene şi tofu. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii