Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:36 20 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gutuile, fructele toamnei, întăresc sistemul imunitar

ro

04 Sep, 2014 16:40 1536 Marime text
Gutuile, fructele toamnei, sunt bogate în vitaminele A, B, C şi PP, tanini, pectine, magneziu, fier, potasiu, fiind recomandate în caz de anemie, pentru tratarea afecţiunilor tubului gastrointestinal şi ale ficatului, în caz de diaree, dar şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi a hipertensiunii arteriale.
 
Gutuile au proprietăţi depurative, diuretice, tonifiante, antiinflamatorii, analgezice, expectorante, astringente, antidepresive şi emoliente. Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol, care pune sănătatea inimii în pericol. De asemenea, contribuie la prevenirea bolilor de inimă, reuşind să menţină o tensiune optimă, la regenerarea celulei hepatice, împiedică asimilarea grăsimilor şi stimulează eliminarea toxinelor. Totodată, reduce aciditatea gastrică, favorizează digestia şi împiedică formarea gazelor intestinale.
 
Seminţele de gutui sunt recomandate în cazul inflamării căilor respiratorii şi digestive, în bronşite, gastroenterite, hemoragii, diaree, tuse sau colite spasmodice, în timp ce sucul de gutui, consumat frecvent, ajută ficatul în caz de hepatită, fiind recomandat ca tratament şi în bolile pulmonare. Acest suc protejează împotriva infecţiilor de sezon şi calmează crampele intestinale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii