Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dudele şi proprietăţile lor terapeutice

ro

04 Jul, 2014 19:37 3917 Marime text
Dudele, fructe dulci-acrişoare, de culoare albă, roşie sau neagră, sunt mai puţin folosite pentru consum, deşi aduc multe beneficii organismului. Dudele au în componenţa lor proteine, lectine, derivaţi glutaminici, ce au rol în dezvoltarea şi întreţinerea sistemului muscular, dar şi minerale şi vitaminele A, B, B2, B9, PP şi C. Acestea sunt recomandate împotriva constipaţiei, asteniei, afecţiunilor pulmonare şi distrofiilor miocardului şi au efect antibiotic, antiinflamator, antiscorbutic, răcoritor, depurativ şi laxativ.

De asemenea, dudele au efect tonic asupra rinichilor şi sunt indicate în tratarea insomniei, ameţelilor, diabetului, incontinenţei urinare, dar şi în cazul albirii premature a părului. Gargara cu siropul de dude este indicată în tratarea aftelor şi stomatitelor. Băile cu frunze de dud se folosesc pentru ameliorarea durerilor reumatice. Frunzele de dud sunt astringente, diaforetice şi hipoglicemiante. Ceaiul din frunze de dud este recomandat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, dar şi celor care au ulcer.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii