Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSP Constanța a publicat un infografic de Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA

ro

03 Dec, 2018 00:00 1658 Marime text
Direcția de Sănătate Publică Constanța a inițiat o campanie de informare cu prilejul zilei de 1 Decembrie, care este și Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA. Astfel, prin infograficul publicat reiese că, la data de 30 iunie 2018, potrivit celor mai recente date, în România există 23.302 oameni infectați cu HIV/SIDA, cumulativ, în perioada 1985-2017.
 
În informarea făcută de DSP Constanța, este prezentat și modul de transmitere a HIV/SIDA. Astfel, virusul se transmite: prin contactul sexual neprotejat - principalul factor de risc în transmiterea virusului imunodeficienței umane, prin folosirea de ace și seringi nesterile, prin instrumental medical sau alte obiecte tăioase contaminate cu HIV, prin transfuzii de sânge sau alte produse biologice contaminate cu HIV, de la mama la făt în timpul sarcinii sau a nașterii sau după naștere prin alăptare.
Virusul nu poate fi transmis prin strângere de mână, sărut, îmbrățișare, strănut, tuse, lacrimi, transpirație, atingerea pielii fără leziuni, folosirea aceluiași grup sanitar în condiții igienice, folosirea în comun a prosoapelor, a tacâmurilor, a clanțelor, a telefonului, a computerului, a jucăriilor, prin resuscitarea gură la gură, prin apă sau alimente.
 
În Europa, sunt 2,4 milioane de persoane infectate cu HIV și 160.453 sunt cazuri noi de HIV. Tratamentul antiretroviral anti-HIV/SIDA poate încetini evoluția afecțiunii și poate permite o viață lungă și relativ sănătoasă. În cazul unei expuneri la virus în ultimele 72 de ore, medicamentele anti-HIV denumite Profilaxie post-expunere pot opri infecția.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii