Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:32 26 09 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curcuma – proprietăţi şi beneficii

ro

01 Jul, 2014 17:17 2192 Marime text
Curcuma sau şofranul indian este un condiment folosit atât ca mirodenie, cât şi în tratarea unor afecţiuni. Acest condiment este produs din rizomul plantei curcuma, care se fierbe timp de câteva ore, se usucă şi apoi se macină, devenind o pudră galben-portocalie picantă şi amăruie.
 
Curcuma conţine vitamina B6, fibre, fier, mangan, potasiu, uleiuri volatile, polizaharide şi peptide. Uleiurile volatile au proprietăţi antiinflamatoare şi s-au dovedit eficiente în prevenirea cancerului, a bolilor de ficat, dar şi a bolii Alzheimer şi a efectelor ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier. Consumul de curcuma creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, stimulează bila, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, pe care îl purifică, previne infarctul şi reduce colesterolul.

Curcuma are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale şi este un antiagregant plachetar, prevenind formarea trombilor vasculari. Curcuminul, o substanţă conţinuta de această plantă, are efecte asemănătoare cu ale hidrocortizonului. Totodată,  are proprietăţi antioxidante şi distruge celulele precanceroase ale colonului. De asemenea, acest condiment creşte mobilitatea articulaţiilor, a tendoanelor, calmează tusea şi durerile în gât. Preparatele fitoterapeutice, ce au la bază curcuma, sunt indicate în cazul luxaţiilor, contuziilor, a febrei musculare, icterului, artritei reumatoide şi a bolii Crohn.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii