Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consumul excesiv de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar, arată un nou studiu

ro

12 May, 2021 00:00 2408 Marime text
  • Consumul excesiv de sare poate reduce cantitatea de energie pe care o pot produce celulele sistemului imunitar, împiedicându-le să funcţioneze normal, potrivit unui nou studiu, informează Agerpres.


Consumul în exces de sodiu a fost legat anterior de multe probleme diferite ale organismului, între care hipertensiunea arterială şi un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac şi boli de rinichi, potrivit publicaţiei Live Science.

„Desigur, primul lucru la care vă gândiţi este riscul cardiovascular'', a spus co-autorul studiului Markus Kleinewietfeld, profesor asociat la Universitatea Hasselt din Belgia, potrivit unui comunicat.
 
Dacă sarea perturbă funcţionarea imunitară pentru o perioadă lungă de timp, ar putea conduce la boli inflamatorii sau autoimune în organism, a adăugat sursa citată.

În noul studiu, cercetătorii au descoperit că în termen de trei ore de la expunerea la concentraţii mari de sare, celulele imune produceau mai puţină energie. Ei au efectuat apoi mai multe experimente pe oameni; într-unul, participanţii, bărbaţi sănătoşi au luat zilnic suplimente de sare de 6.000 de miligrame - de aproape trei ori faţă de cantitatea recomandată - timp de două săptămâni. Într-un alt experiment, un grup de participanţi au mâncat o pizza întreagă de la un restaurant italian.

S-a descoperit că, după ce au mâncat pizza, care conţinea 10.000 mg de sare, mitocondriile participanţilor au produs mai puţină energie. Dar acest efect nu a fost de lungă durată; la opt ore după ce aceștia au mâncat pizza, analizele de sânge au arătat că mitocondriile lor funcţionau din nou normal.

„Este un lucru bun'', a declarat Dominik Müller, profesor la Centrul Max Delbrück de Medicină Moleculară din Asociaţia Helmholtz şi Centrul de Cercetări Experimentale şi Clinice din Berlin.


Cu toate acestea, nu este clar dacă mitocondriile sunt afectate pe termen lung atunci când o persoană are în mod constant o dietă bogată în sare, potrivit comunicatului. Cercetătorii speră să înţeleagă dacă sarea poate avea impact asupra altor celule, deoarece mitocondriile există în aproape fiecare celulă din corp. Constatările au fost publicate pe 28 aprilie în revista Circulation.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii