Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:42 23 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coada calului – proprietăţi şi beneficii

ro

10 Sep, 2014 13:25 1474 Marime text
Coada calului este o plantă perenă, erbacee, de la care, în scop medicinal, se folosesc tulpinile sterile, care conţin acid salicilic, siliciu, flavonoide, acizi organici şi nicotină. Această plantă are proprietăţi antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii, diuretice, expectorante, bronhodilatatoare, hemostatice şi remineralizante.
 
Datorită proprietăţilor sale, coada calului activează circulaţia, dezinfectează tractul urinar, scade aciditatea gastrică, remineralizează oasele, combate aciditatea crescută, tratează hemoragiile interne, anemia, infecţiile urinare şi bolile de rinichi. De asemenea, calmează durerile şi elimină toxinele din organism, are efecte pozitive în vindecarea artritei şi în tonifierea ţesutului conjunctiv din tendoane, ligamente, cartilagii şi oase, fiind benefică în vindecarea reumatismului.
 
Tinctura de coada calului este un excelent adjuvant diuretic în litiazele renale şi gută, dar şi dezinfectant urinar. Pe lângă efectele pozitive asupra aparatului urinar, planta poate fi utilizată ca fluidifiant şi expectorant al secreţiilor bronşice. Tinctura contribuie şi la eliminarea lichidelor anormale din ţesuturi în cazul persoanelor cu edeme din insuficienţa cardiacă. Pulberea, obţinută prin râşnirea plantei, este eficientă în oprirea hemoragiilor şi în tratarea ulcerului varicos. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii