Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai importante surse de minerale

ro

26 Jun, 2014 00:00 3008 Marime text
Mineralele reprezintă substanţe anorganice, pe care organismul nu le poate sintetiza. Din acest motiv, ele sunt procurate din alimentaţie.
Calciul se găseşte în seminţe de susan, migdale, lapte şi produse lactate, tofu, peşti cu oase mici, moluşte, stridii, suc de portocale şi legume verzi. Magneziul este preluat de organism în urma consumului de cafea, ceai, cacao, nuci, cereale neprelucrate şi al diferitelor tipuri de seminţe. Fosforul se găseşte în lapte, carne de pui, carne roşie, peşte, ouă, nuci, cereale integrale şi legume.
 
Potasiul este asimilat de organism din produsele lactate şi alimentele neprelucrate, precum fructe şi legume. Sodiul provine, mai ales, din carne, peşte, ouă, lapte, brânză, legume şi cereale. Fierul se găseşte în ouă, legume, nuci, fructe uscate, cereale, carne slabă şi vegetale verzi. De asemenea, zincul, un alt mineral important, este preluat din carnea de pasăre, ficat, alimente marine, produse din soia, peşte, cereale, lapte şi produse lactate.
 
Sulful se găseşte în produsele de origine animală, precum carnea, peştele, ouăle, dar şi în legume, cum ar fi ceapa şi usturoiul. Iodul este preluat din alimentele marine, precum peşte, crustacee şi untură de peşte. Conţinutul de iod al produselor de origine animală (carne, ouă, lapte) depinde de prezenţa acestuia în hrana animalelor şi în sol.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii