Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Captalanul, recomandat în tratarea mai multor afecţiuni

ro

22 Jun, 2014 10:48 3137 Marime text
Captalanul, o plantă medicinală cunoscută sub numele de brusture dulce sau cucuruz roşu, este renumit pentru efectele cardiace, neurosedative, diuretice, vasodilatatoare şi antispasmotice. Captalanul conţine uleiuri volatile, substanţe amare, inulină, glucoză, fitosterine şi tanini, iar în scop terapeutic, sunt folosite frunzele, rădăcinile dar şi florile acestei plante.
Captalanul este recomandat în tratarea mai multor afecţiuni, cum ar fi astmul bronşic, tusea convulsivă, guturaiul, anxietatea, depresia şi atacul de panică, ulcerul gastroduodenal, hipertiroidia, hipertensiunea şi hipotensiunea arterială. De asemenea, captalanul este utilizat în tratarea insomniei, stărilor de agitaţie, stresului, nevrozelor, artritei şi reumatismului.
În toate aceste cazuri, captalanul se administrează sub formă de pulbere, obţinută prin măcinarea plantei şi cernerea printr-o sită fină. Din această pulberă se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, care se ţine sub limbă zece-15 minute, apoi se înghite cu apă.
Frunzele de captalan se pot folosi sub formă de comprese, în tratarea arsurilor, furunculelor, ulceraţiilor şi entorselor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii