Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alimente pentru un zâmbet frumos

ro

05 Jun, 2014 16:41 2177 Marime text
Există numeroase alimente care contribuie la păstrarea unei danturi sănătoase şi ajută la albirea dinţilor. De exemplu, fructele, datorită conţinutului mărit de apă, în special merele, stimulează producţia de saliză, realizându-se astfel o spălare mai bună a particulelor de mâncare. Căpşunile sunt foarte importante pentru un zâmbet frumos, deoarece conţin acid malic, un înălbitor natural pentru dinţi.
Laptele şi iaurtul, alimente cu o aciditate redusă, sunt bune pentru dinţi, deoarece determină o secreţie abundentă de salivă. Produsele de origine animală, precum carnea de pui şi curcan, conţin fosfor, care menţin dinţii puternici şi sănătoşi. Orice tip de salată verde necesită, faţă de alte alimente, o masticaţie mai îndelungată. Datorită conţinutului mare de apă din salate şi a masticaţiei prelungite se realizează, în timp ce mâncăm, o curăţare a dinţilor.
Toate alimentele care conţin fluor, precum cerealele şi fructele de mare, întăresc smalţul dinţilor, ceea ce înseamnă mai puţine carii. Proprietăţile ceaiului verde scad riscul apariţiei cariilor dentare şi a bolilor gingivale.
În schimb, dulciurile, precum bomboanele şi caramelele, conţin mult zahăr care se lipeşte de dinţi şi favorizează apariţia cariilor. Din cauza acidităţii rezultate în urma conservării, murăturile afectează smalţul. Specialiştii recomandată să nu consumăm murături mai mult de o dată pe zi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii