Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ai mâinile și picioarele reci tot timpul? Ce boală ascunde această senzație

ro

10 Feb, 2017 00:00 1713 Marime text
Ești una dintre acele persoane care are întotdeauna mâinile și picioarele reci, chiar și atunci când este cald? Această senzație este o afecțiune care poate avea mai multe cauze posibile, una dintre ele fiind sindromul Raynaud. Specialiștii au descoperit că 5% din populația SUA suferă de acest sindrom, scrie unica.ro.
 
Raynaud este caracterizat printr-o tulburare exagerată a vaselor de sânge mici care irigă extremitățile (mâini, picioare, nas, urechi) la variațiile de temperatură, în special la frig.Părţile corpului care sunt afectate se pot albi iniţial din pricina spasmului vaselor de sânge şi apoi înroşi intens, pe măsură ce vasele se destind, aducând o cantitate sporită de sânge în zonă. Degetele pot fi iniţial reci şi amorţite, apoi pot începe să furnice, să se umfle şi să devină dureroase.
 
Deși pare o afecțiune minoră, fenomenul Raynaud poate fi periculos, deoarece anumite boli grave reprezintă un factor de risc pentru apariția sa, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.
 
Pritre simptomele sindromului Raynaud se numără și ulcerațiile la nivelul buricului degetelor și gangrena, ceea ce poate duce la amputare.

Cum pot fi ameliorate crizele în sindromul Raynaud

Scufundarea părţii afectate a corpului în apă caldă (nu fierbinte), nu mai caldă însă de 32 °C, va grăbi calmarea pacientului. Băutura caldă ajută la încălzire. De asemenea, masajul stimulează circulaţia în zonă.

Sfaturi generale pentru cei care suferă de sindromul Raynaud

Evită contactul cu obiectele reci, fie și pentru fracțiuni de secundă. Folosește mănuși atunci când vrei să scoți ceva din frigider sau din congelator și nu te spăla niciodată cu apă rece.
 
Fumatul trebuie eliminat întrucât tutunul produce o vasoconstricţie dăunătoare în Sindromul Raynaud.
 
Folosește o dietă fără grăsimi şi zahăr pentru a combate Sindromul Raynaud.
 
Păstrează întotdeauna o bună hidratare, pentru a avea o circulație mai bună. Evită însă băuturile îndulcite, ceaiuri, cafele sau chiar sucurile de fructe.
 
Băile de soare sunt benefice în lupta cu sindromul Raynaud, îmbunătăţind rezistenţa generală a corpului la boală. Razele ultraviolete sunt un excelent tonic sangvin, din pricina transformărilor chimice petrecute în sânge.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii