Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:21 19 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început sezonul bolilor diareice acute! Câte persoane au ajuns la spital

ro

25 Jul, 2018 00:00 688 Marime text
Numărul cazurilor de boli diareice acute rămâne ridicat! La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 73 de cazuri au fost înregistrate în perioada 16-22 iulie. Dintre acestea, 47 de persoane au fost internate. Încă de la începutul lunii, numărul pacienților care suferă de această boală a crescut aproape de două ori comparativ cu restul anului.
 
Boala diareică acută are ca semn creşterea frecvenței scaunelor la trei sau mai mult, cu o consistență apoasă sau diminuată. De cele mai multe ori, aceste scaune sunt consecința unor infecții ale tubului digestiv (cauzate de virusuri sau bacterii), însoțite de deshidratare, care reprezintă elementul de gravitate. De obicei sunt boli autolimitate, ce durează de la câteva zile până la o săptămână.
 
Bacteriile cu rolul cel mai important în boala diareică sunt: Shigella, Salmonella, unele tulpini de E.coli, Campylobacter, Vibrio cholerae. Virusurile cel mai frecvent implicate în boala diareică acută sunt: Rotavirus, Adenovirus, Norovirus, Astrovirus.
 
Din grupul bolilor diareice acute (BDA) fac parte dizenteria acută, cunoscută de populație ca „boala mâinilor murdare”, salmoneloză, toxiinfecțiile alimentare, gastroenterocolitele acute, holera, febra tifoidă, infecția rotavirală etc. Sursa de infecție o constituie produsele alimentare sau băuturile care conțin microbi, deseori omul bolnav sau purtătorii de germeni. Ceea ce este clar că vara riscurile sunt mai mari, deci se poate numi sezonul bolilor diareice.
 
Persoanele care au următoarele simptome ar trebui să se prezinte la Spitalul de Boli Infecțioase: scaune apoase multiple, explozive, urât mirositoare, febră, vărsături, colici abdominale, agitație, deshidratare (pierderea apei din organism).

Ti-a placut articolul?

Comentarii