Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:14 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Melodia Zilei Maria Tănase – Lume, lume

ro

25 Sep, 2014 00:00 1494 Marime text
În anul 1913, pe 25 septembrie, la Bucureşti, s-a născut cea care urma să facă cunoscută muzica românească la nivel mondial, Maria Tănase, al treilea copil al Anei şi al lui Ion Tănase.
La vârsta de 17 ani, după ce s-a angajat la un restaurant din Bucureşti, Maria Tănase participă şi câştigă o audiţie organizată la Teatrul Cărăbuş. Ulterior, debutează, în anul 1934, cu melodia "Mansarda", sub pseudonimul Mary Atanasiu. Doi ani mai târziu, după lansarea cântecelor "Cine iubeşte şi lasă" şi "M-am jurat de mii de ori", pleacă în turneu, în ţări precum Bulgaria, Iugoslavia, Franţa, unde a cântat pentru politicieni şi chiar preşedinţi.
Spre sfârşitul anului 1940, muzica Mariei Tănase este interzisă de regimul legionarilor. Un an mai târziu, susţine un turneu în Turcia, unde este numită cetăţean de onoare de către preşedintele Turciei. În perioada interbelică, a cântat în numeroase restaurante şi localuri din Bucureşti. Repertoriul ei era vast şi cuprindea melodii din toate regiunile României.
În ceea ce priveşte viaţa personală, se spune că marea ei dragoste a fost sculptorul român de renume internaţional, Constantin Brâncuşi, pe care l-a întâlnit la Paris, când ea avea 25 de ani, iar el 62. Ulterior, s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, un moşier şi magistrat, cu care a rămas până la finalul vieţii.
Maria Tănase, supranumită "Pasărea măiastră", de către istoricul Nicolae Iorga, s-a stins din viaţă la vârsta de 50 de ani, la spitalul Fundeni, din cauza cancerului la plămâni.

Ti-a placut articolul?

Comentarii