Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:13 21 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Foile cu gem (rețetă interbelică)

ro

19 Mar, 2022 11:37 1373 Marime text
Rețetar, Sursa foto: GastroArt
Foile 
– 400 gr. făină, 200 gr. margarină, 120 gr. zahăr, 1 ou întreg și bicarbomat stins în zeama de la o lămâie, dacă e prea aspru, se pune o lingură smântână sau lapte. Se împarte în 3 părți și se coace pe dosul tăvii. Se pune gem pe ele calde.

Pe ultima se pune glazura.

Glazura – 3 gălbenușe se freacă cu 140 gr. zahăr. Se pune pe ultima pe foaie (deasupra) și se dă la cuptor 3-4 minute. După ce a prins puțină coajă (după ce se scoate din cuptor), se rade ciocolată (imediat după ce o scoatem din cuptor, dar să fie călduță, nu fierbinte).

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.


Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.


Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.




Sursa foto și text:  GastroArt.ro



 ​Citește și: 

GastroArt Dulceață de gutui (rețetă interbelică) 

GastroArt Dulceață de struguri (rețetă interbelică) 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii