Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Veteranilor. Povestea Elenei, militarul veteran din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ Constanța, care îmbină viața de militar cu pasiunea pentru muzică (galerie foto+video)

ro

10 Nov, 2018 14:49 4659 Marime text
În data de 11 Noiembrie Armata României sărbătorește Ziua Veteranilor. Această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român. În această zi este adus un omagiu celor 29 de militari care şi-au pierdut viaţa în misiune şi celor peste 180 de răniţi în misiunile din afara țării.
 
În această zi nu ar trebui uitați veteranii teatrelor de operații care trăiesc printre noi, iar aici ne referim și la cei din județul Constanța, majoritatea dintre ei din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”.

Militarii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești“ sunt în prezent dislocați în Teatrul de Operaţii Afganistan, misiunea începând la sfârșitul lunii august 2018.
 
În acest moment, printre militarii din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” care execută misiuni în teatrele de operații se află și caporalul sanitar Elena. Tânăra nu se află la prima misiune într-un teatru de operații.
 
Un bun profesionist, un camarad de nădejde, Elena este pasionată de muzică, pasiune pe care o pune în practică ori de câte ori are ocazia. Pe pagina ei de Facebook sunt multe melodii în care își pune sufletul și care sunt apreciate de prietenii virtuali.
 
În timpul primei misiuni la care a participat în Afganistan, Elena s-a remarcat într-un videoclip postat pe pagina de Facebook a MApN în care interpreta o melodie a Deliei (video 2). Filmulețul a fost preluat de mass-media și a devenit viral pe internet, toți apreciind talentul tinerei caporal sanitar.
 
Alături de Elena, în Teatrul de Operații din Afganistan sunt mai mulți militari din Constanța. Oameni obișnuiți pe care ii vedeam dimineața când își duceau copiii la grădiniță, dar care nu au stat pe gânduri când a fost nevoie de ajutorul și experiența lor în luptă. Militari care nu au ezitat atunci când s-a strigat adunarea pentru o nouă misiune pe front. Sunt oameni care au avut curaj să plece iar in misiune, chiar dacă în misiunea trecută blindatul lor a sărit în aer.
 
Cu toții au pasiuni, hobby-uri, dar înainte de toate, sunt oameni și militari buni.
 
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.
 
Potrivit MapN, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
 
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
 
În perioada 1996-2018, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.

Sursa foto: Facebook/Elena Croitoru și Brigada 9 Mecanizată Mărășești
Sursa video: Facebook/Elena - melodii live si coveruri - Constanta și Facebook/MApN
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii