Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:58 21 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Eroilor celebrată la Tulcea. A fost organizat un ceremonial militar și religios

ro

17 May, 2018 17:25 970 Marime text
Astăzi, 17 mai 2018, cu începere de la ora 12.00, Garnizoana Tulcea și instituția prefectului Județului Tulcea au organizat un ceremonial militar și religios prilejuit de Ziua Eroilor.

Potrivit CJ Tulcea, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca Eroii să fie sărbătoriți în fiecare an cu prilejul Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.    Această dată a fost stabilită prin Tratatul de la Versailles, unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

După intonarea imnului de stat s-a săvârșit slujba de comemorare a eroilor și s-a rostit numele militarilor din Tulcea, căzuți pe câmpul de luptă în prima conflagrație mondială, după care au urmat alocuțiunile autorităților.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, a adus un omagiu „ostaşilor şi luptătorilor  români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român“.
 

„Este o formă de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, un semn de respect pentru cei care i-au lăsat în urmă pe cei dragi și au pornit pe drumul independenței statului românesc. Așa cum scrie pe frontispiciul acestui osuar, <>,  a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea,  Dumitru Mergeani.

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii