Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dăncilă, prezentă la deschiderea Summit-ului Inițiativei Central Europene

ro

03 Dec, 2018 22:51 861 Marime text
Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă a participat, la 3 decembrie 2018, la Zagreb, la deschiderea Summit-ului șefilor de guverne din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE).

Tema centrală a Summit-ului a fost consolidarea securității regionale și promovarea dezvoltării economice, în sprijinul racordării regiunii la valorile și practicile europene.

Concret, participanții au abordat tema interconectării statelor membre ICE în scopul dezvoltării regionale sustenabile și a sprijinirii parcursului european al țărilor aspirante sau candidate din regiune, precum și impactul acțiunilor provocatoare ale unor terți asupra securității zonei.

Prim-ministrul român l-a felicitat pe omologul său croat pentru succesul înregistrat în exercitarea Președinției ICE în cursul acestui an și a salutat accentul acordat unor teme esențiale, precum eficiența energetică, integrarea europeană și competitivitatea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei Președinții române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, context în care continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest va reprezenta o prioritate. Premierul român a adăugat că România rămâne angajată în planul susținerii politice și oferirii asistenței tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euro-atlantice.

În acest context, prim-ministrul a subliniat interesul pentru utilizarea optimă a formatelor de colaborare și valorificarea aportului lor unic la stabilitatea din zonă, promovarea relațiilor de bună vecinătate, a interconectivității și a cooperării economice. 

Totodată, demnitarul român a evidențiat relevanța Inițiativei Centrale Europene pentru îndeplinirea acestor obiective, prin transferul de expertiză în domenii cheie precum lupta anti-corupție, buna guvernare, reducerea decalajelor de dezvoltare, competitivitate, şi inovație.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat susținerea pentru dezvoltarea cooperării regionale în acest format și, în același timp, sprijinul pentru demersurile de consolidare a eficienței ICE, prin concentrarea pe proiecte cu impact economic și social în regiune.

Premierul român a urat succes Italiei, care a preluat de la Croația președinția în exercițiu a ICE, și a asigurat că România acordă sprijinul și are disponibilitate de cooperare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii