Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:35 29 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi cui aparţine firma care a făcut miliarde din Pomul de Crăciun al copiilor Firma lui Penciu, înlocuită la „robinetul“ CJC şi al Primăriei, de Tomis Rent

ro

05 Jan, 2011 22:21 8318 Marime text

radu_mazare_nicusor_constantinescu_03.jpgSfârşitul anului 2010 a fost unul extrem de prielnic pentru o firmă din Constanţa, care a câştigat contracte de aproape zece miliarde de lei vechi fără TVA din bani publici. Este vorba despre societatea care a furnizat dulciurile, fructele, jucăriile şi articolele de îmbrăcăminte atât pentru Pomul de Crăciun organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi pentru acţiunea similară a Primăriei Constanţa.

 

Dacă din 2008 şi până la începutul anului trecut ne-am obişnuit ca licitaţiile organizate de CJC şi Primăria Constanţa, pe acest segment de achiziţii, să fie câştigate de către SC Daroff SRL, iată că „podiumul" a fost adjudecat, pe sfârşitul lui 2010, unei alte firme constănţene. Este vorba despre SC Tomis Rent SRL. Firma, având un obiect principal de activitate cu totul diferit de cel al contractelor câştigate - „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate" - aparţine afaceristului Viorel Popescu, unic administrator, şi asociat în această firmă cu Vasilica Popescu, cel mai probabil mama acestuia.

 

Trei contracte de la CJC-ul lui Nicuşor, unul de la Primăria lui Mazăre

 

Dar iată, în cele ce urmeză, contractele care i-au adus în conturi firmei lui Viorel Popescu, în ultimele zile ale lui 2010, fabuloasa sumă de aproape zece miliarde de lei vechi fără TVA:

1. Contract nr. 25945/15.12.2010 - „Furnizare de cadouri constând în jucării şi articole de îmbrăcăminte «Pomul de Crăciun 2010»"

- valoare de atribuire: 340.000 lei fără TVA

- valoare estimată: 340.000 lei fără TVA

- oferte primite: 2

2. Contract nr. 25959/15.12.2010 - „Furnizare dulciuri pentru acţiunea «Pomul de Crăciun»"

- valoare de atribuire: 189.000 lei fără TVA

- valoare estimată: 204.000 lei fără TVA

- oferte primite: 2

3. Contract nr. 25955/15.12.2010 - „Furnizare fructe pentru acţiunea «Pomul de Crăciun» pentru copiii din judeţul Constanţa"

- valoare de atribuire: 189.961,40 lei fără TVA

- valoare estimată: 241.400 lei fără TVA

- oferte primite: 2

Acestea sunt numai contractele obţinute de la Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, la care se adaugă şi Contractul nr. 150044/3.12.2010 privind „Achiziţia de jucării pentru copii necesare cadourilor oferite cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2010" obţinut de la municipiul Constanţa, reprezentat de Radu Mazăre. Acest contract a adus societăţii o altă sumă importantă: 275.742 lei fără TVA.

După cum se poate observa, la procedurile de achiziţie organizate de CJC firma lui Viorel Popescu a avut de fiecare dată un concurent, însă tot oferta sa a ieşit pe primul loc şi asta deşi, aşa cum observăm la primul contract enumerat, valoarea ofertată de Tomis Rent a fost egală cu valoarea estimată, iar concurenţa, aşa cum am mai spus, nu a lipsit. De precizat că datele ne-au fost furnizate de către portalul de achiziţii publice http://www.e-achizitii.com/.

 

230 de miliarde pompate în conturile Daroff, în doi ani

 

Aşa cum am amintit la început, rezultatul licitaţiilor de pe finalul lui 2010, a fost surprinzător, în condiţiile în care SC Daroff SRL lua „caimacul" achiziţiilor publice organizate de CJC şi Primăria Constanţa pe segmentul cadourilor oferite copiilor cu ocazia sărbătorilor. SC Daroff SRL este deţinută de către Ana şi Robert Penciu, acesta fiind şi administratorul firmei. Din datele furnizate de către e-achizitii.com aflăm că societatea a câştigat în perioada 07.01.2008 - 14.01.2010, de la CJC şi Primăria Constanţa, contracte în valoare totală de 22.979.613 lei fără TVA, adică de aproape 230 miliarde de lei vechi, pentru furnizarea de cadouri de sărbători, dar şi pentru rechizite şcolare.

 

Penciu şi Popescu se cunosc?!

 

Relatam în ediţii anterioare că Robert Penciu şi Radu Mazăre au pasiuni comune. Penciu este nimeni altul decât managerul Clubului Marina Surf Năvodari, fost campion naţional de yachting. La Marina Surf Club Năvodari s-a organizat în 2007 „Cupa Primăverii Volvo", eveniment la care a fost parteneră şi Asociaţia Judeţeană de Yachting, al cărei preşedinte onorific este primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre. La fel de interesant este şi faptul că, într-un material realizat de jurnaliştii de la Dezvăluiri, într-o enumerare a unor cumpărători de terenuri din Pădurea Comorova apar - surpriză - şi numele Penciu Robert şi Popescu Viorel. Întrebat dacă această alăturare este o simplă coincidenţă sau nu şi dacă este prieten cu Robert Penciu, patronul Tomis Rent Viorel Popescu nu a dorit să facă prea multe comentarii, rezumându-se doar la a declara: „Vedeţi-vă de treabă". L-am contactat telefonic şi pe Robert Penciu pentru a afla şi opinia sa despre faptul că a fost înlocuit, în acţiunea Pomul de Crăciun, de firma Tomis Rent. „Anul acesta nici nu am mai participat", ne-a spus Penciu, lăsând să se înţeleagă că nu firma sa a fost concurenta Tomis Rent. Cât despre faptul că Popescu i-ar fi cunoştinţă sau chiar prieten, patronul Daroff ne-a declarat: „Sunt prieten cu jumătate din oraş".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • jan 05 Jan, 2011 19:08 popescu este finul lui penciu! penciu face evaziune fiscala la greu dar nu vede nimeni . v-a veni vremea cand va plati acest parvenit care se mira si el ce a dat peste el! se lauda ca ii are pe toti la mana in constanta si cred pentru ca prospera dar la stat nu plateste decat cat vrea. nimeni nu primeste factura la cazare la marina surf.