Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești bune pentru militari. Ministrul Mihai Fifor propune înființarea de grădinițe și creșe pentru copiii militarilor români

ro

15 Nov, 2018 15:43 3330 Marime text
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor anunță că a propus realizarea programului „Creșe și grădinițe pentru copiii militarilor români”. 

”Am propus astăzi premierului Viorica Dăncilă ca Ministerul Apărării Naționale să dezvolte un program la nivel național prin care să fie înființate creșe și grădinițe pentru copiii personalului militar și civil al Armatei României.

Propunerea a fost primită cu mare interes și urmează să prezentăm, într-un timp foarte scurt, o concepție a programului.

Într-o primă etapă, creșele și grădinițele vor fi înființate în garnizoanele principale din țară, urmând să extindem programul în cât mai multe localități în care există unități militare” - se arată într-un mesaj transmis de ministrul Fifor.


Acesta a menționat că înființarea acestor unități de învățământ preșcolar se va face în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, cu respectarea tuturor standardelor și procedurilor cerute de lege.

”Guvernul României și-a asumat, prin Programul de Guvernare 2018-2020, în domeniul educației, un ambițios obiectiv de dezvoltare a sistemului de educație timpurie, prin înființarea a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school, iar programul propus de MApN va completa aceste eforturi, adresându-se familiilor personalului ministerului nostru.

În cea mai mare parte, cei aproape 80.000 de militari și civili care își servesc țara în rândurile Armatei României sunt tineri care au nevoie pentru copiii lor de soluții cât mai bine adaptate nevoilor și programului de lucru deloc obișnuit.

Vorbim de oameni admirabili, care își îndeplinesc cu loialitate și eficiență misiunile, indiferent cât de complexe și de îndelungate ar fi acestea. Vorbim de misiuni în teatrele de operații, de programe de instruire în țară și în afara teritoriului național, de sarcini curente de mare complexitate îndeplinite în unitățile de bază, ceea ce face ca perioadele în care personalul armatei este nevoit să plece de acasă să depășească uneori chiar și peste șase luni într-un an calendaristic.

În aceste condiții, în care greul revine familiei rămase acasă, suntem datori să găsim cele mai bune soluții pentru creșterea calității vieții lor” - a mai precizat Mihai Fifor.


Ministrul a menționat că sistemul de învățământ militar cuprinde deja cinci colegii naționale militare (dintre care unul, cel de la Constanța, reînființat în 2018, după 20 de ani), trei școli de formare a maiștrilor militari și subofițerilor, șase universități militare, diverse instituții de formare și pregătire post-universitară, dar numai două unități de învățământ preșcolar.

”Este mult prea puțin și este nevoie să rezolvăm această problemă. Și asta cât mai rapid.

Am spus-o în repetate rânduri, de la preluarea mandatului de ministru al apărării naționale: alocarea a două procente din PIB pentru Apărare înseamnă nu doar consolidarea capacității de apărare a țării, prin investiții în tehnică de luptă modernă, ci și uriașe oportunități în domeniul creșterii calității vieții personalului Armatei României, atât cel activ, cât și în rezervă sau retragere.


Suntem în plin proces de extindere și modernizare a vastei rețele medicale militare, în toate cele 11 spitale militare, șase centre medicale de diagnostic și tratament și cele două centre de recuperare medicală fiind în derulare sau în planificare investiții majore.

Învățământul militar aproape și-a dublat, în medie, numărul de studenți și cursanți și cunoaște, de asemenea, o perioadă fastă în ceea ce privește investițiile pentru dezvoltare și modernizare.

Ideea programului „Creșe și grădinițe pentru copiii militarilor români” s-a conturat în urma discuțiilor purtate în repetate rânduri cu tinerii noștri militari și care merită o soluție corectă și cât mai rapidă” - a mai adăugat ministrul Mihai Fifor. 

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii