Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:33 21 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

UPDATE. Manipularea pieţei de capital şi delapidare la SIF Banat şi SIF Muntenia Percheziţii DIICOT pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate

ro

08 Dec, 2014 08:30 1436 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală  împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat, astăzi, un număr de 31 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Arad şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 –2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat Crisana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupului  infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipularea pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12.09.2013, 13.09.2013 şi 16.09.2013 în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF BANAT - CRIŞANA SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa "deal", preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF BANAT CRIŞANA SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 25 de  persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

UPDATE ora 12.50

Conform Bursei de Valori Bucureşti, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat suspendarea tranzacţionărilor în ceea ce priveşte SIF 1 şi SIF 4, adică cele două SIF-uri afectate, Banat-Crişana şi Muntenia.

Tranzacţionările au fost suspendate la ora 9.34, azi-dimineaţă.

UPDATE ora 14.34

SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au informat Bursa de Valori Bucureşti că în dimineaţa zilei de 8 decembrie s-a prezentat la sediul societăţilor echipe de ofiţeri din cadrul SCCO, delegaţi de către procurorii DlICOT din structura centrală, în vederea efectuării unei perchezitii şi preluare de documente în legătură cu acţiunea DIICOT, anunţată prin comunicatul de presă din data 8 decembrie 2014.
 
“Informăm că la această oră este în curs operaţiunea de predare-preluare de documente, SIF Banat-Crişana punând la dispoziţia organelor de anchetă toate informaţiile şi documentele solicitate. În legătură cu situaţia menţionată mai sus, SIF Banat-Crişana va face în continuare toate comunicările necesare în vederea informării corespunzătoare a acţionarilor şi potenţialilor investitori”, transmit reprezentanţii SIF Banat-Crişana.

Un comunicat identic a transmis şi SIF Muntenia.

Citeşte şi Gabriel Filimon, şeful SIF Muntenia, şi soţul cântăreţei Cristina Rus, audiaţi la DIICOT

Citeşte şi Surse judiciare pentru Libertatea.ro: Gheorghe Bâlteanu, socrul Cristinei Rus, vizat în ancheta DIICOT la SIF Muntenia

Ti-a placut articolul?

Comentarii