Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:27 21 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Gabriel Filimon, şeful SIF Muntenia, şi soţul cântăreţei Cristina Rus, audiaţi la DIICOT

ro

08 Dec, 2014 18:37 2283 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate derulează 31 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Arad şi a municipiului Bucureşti.

La orele prânzului, şeful SIF Muntenia, Gabriel Filimon, a fost adus cu mandat la DIICOT. Procurorii îl audiază într un dosar în care fac verificări în legătură cu manipularea pieţei de capital, informează B1 TV.

Anchetatorii au descins în această dimineaţă atât la SIF Banat, cât şI la SIF Muntenia. În vizorul anchetatorilor mai sunt membri ai consiliilor de administraţie, care ar fi manipulat piaţa de capital, dar şi Dragoş Bâlteanu, soţul cântăreţei Cristina Rus. Procurorii spun că aceştia au majorat artifical preţul acţiunilor vândute la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunea are loc în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

Procurorii au suspiciuni că, în perioada 2012 –2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat Crisana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora.

În acest scop aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupului infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipularea pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12.09.2013, 13.09.2013 şi 16.09.2013 în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

„Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF BANAT - CRIŞANA SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa "deal", preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF BANAT CRIŞANA SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004”, potrivit DIICOT.

Prejudiciul în acest caz este estimat la 13 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Sursa foto: wall-street.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii