Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un român bătut de poliţişti a fost despăgubit de CEDO

ro

16 Dec, 2015 09:03 1432 Marime text
La 2 iunie 2007, Şerban Marinescu, în vârstă de 36 de ani, a avut o altercaţie cu un şofer de taxi care refuza să-i dea restul pentru o cursă, seara târziu, în faţa casei. Ca să-l intimideze, taximetristul a condus până la Secţia 22 de Poliţie din Bucureşti, fără a-i permite să coboare.
La secţie, unde Marinescu a vrut să facă plângere împotriva taximetristului, a fost insultat şi bătut de trei poliţişti, potrivit plângerii sale. El a arătat că aceştia l-au lovit cu pumnul în faţă, i-au dat şuturi în coaste şi l-au imobilizat cu cătuşe de o balustrade.
Pentru a-şi câştiga dreptatea,
După ce în ţară plângerea celui agresat de poliţie a fost pasată de patru ori între parchet şi tribunale, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că omul a ajuns, în 2013, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care a condamnat, ieri, statul roman să îi plătească drept despăgubiri 7.500 euro.
Reprezentantul Guvernului României la CEDO a susţinuit că Marinescu era băut şi agresiv şi că avea deja o vânătaie sub ochi când a ajuns la Poliţie. ”Poliţiştii l-au încătuşat, însă nu l-au lovit”, a susținut acesta. Certificatul medico-legal, emis în dimineaţa imediat următoare vizitei la Poliţie, confirmă că Marinescu a fost victima unei agresiuni care necesită şapte - opt zile de îngrijiri medicale, arată APADOR-CH.
Plângerea împotriva poliţiştilor şi a şoferului de taxi a fost depusă pe 5 iunie 2007, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. În răspunsul oficial al Poliţiei se arăta că Marinescu venise deja bătut la secţie şi pentru că era recalcitrant a fost legat cu cătuşe de balustrada scării, ca să se calmeze.
Timp de aproape opt ani dosarul Marinescu a fost plimbat între instanțe, iar dosarul este tot la parchet în curs de soluţionare.
În acest timp niciunul dintre poliţişti nu şi-a pierdut funcţia, nu a fost sancţionat. Pe tot parcursul procesului ei au avut reprezentare juridică gratuită din partea unuia dintre sindicatele poliţiştilor, mai precizează APADOR-CH.
CEDO a hotărât că, în cazul lui Marinescu, a fost încălcat articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului - interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante - cu privire la faptul că nu a fost derulată o anchetă efectivă de autorităţile române privind faptele reclamate.
Acum, statul român mai trebuie să plătească şi 4.000 de euro pentru cheltuielile de judecată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii