Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un român a fost condamnat în Elveţia pentru că nu avea decât doi franci asupra sa

ro

05 Jun, 2015 20:10 2731 Marime text
 
 Un român a fost condamnat la plata unei amenzi, în oraşul Delemont, din Elveţia, pentru că a fost depistat de Poliţie având asupra sa doar doi franci (1,9 euro), o sumă mai mică decât garanţia necesară străinilor care vizitează această ţară, informează publicaţia L'Express. Autorităţile cantonului elveţian Jura i-au aplicat o amendă de 130 de franci (125 de euro) pentru încălcarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Elveţiei. Articolul 5 al Legii privind străinii prevede că orice persoană care intră pe teritoriul Elveţiei trebuie să aibă asupra sa mijloace financiare pentru a se întreţine.

Condițiile ce trebuie îndeplinite: 

Elveţia este membră a Acordului Schengen.
Pentru a intră pe teritoriul Confederaţiei elveţiene, cetăţenii români au nevoie de un paşaport, valabil cel puţin 6 luni de la dată preconizată a ieşirii din Elveţia. Cetăţenii români nu au nevoie de viza de intrare în Elveţia în cazul călătoriilor în următoarele scopuri: turism, vizită, afaceri, tranzit, cursuri teoretice de scurtă durata, tratamente medicale, participare la congrese şi conferinţe, manifestări culturale, religioase şi sportive, transport sau tranzit de călători sau mărfuri efectuate de şoferi angajaţi în România.
 
În astfel de situaţii, cetăţenii români pot efectua una sau mai multe călătorii, a căror durata să nu depăşească 30-90 zile, într-un interval de şase luni, de la dată primei intrări. După această perioada de şedere, cetăţeanul român are obligaţia de a părăsi teritoriul Elveţiei, putând reintră la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la dată primei intrări.
 
Acei cetăţeni români care călătoresc în Elveţia pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decât cele enumerate mai sus au obligaţia de a obţine vize de intrare conform scopului călătoriei.
 
Vizele de intrare se pot obţine numai de la ambasadele sau consulatele Elveţiei din străinătate. Autorităţile elveţiene nu eliberează vize la frontieră.
 
În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Elveţiei din Bucureşti (Strada Grigore Alexandrescu nr. 16-20, Tel: 021-206-1610; Fax: 021-206-1620; E-mail: vertretung@buc.rep.admin.ch)
 
Atenţie! Legislaţia elveţiană privind regimul străinilor prevede sancţiuni în cazul nerespectării condiţiilor de intrare şi şedere pe teritoriul elveţian:
 
* Depăşirea termenului de şedere, încălcarea scopului declarat al călătoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul Elveţiei sunt considerate încălcări ale legislaţiei privind regimul străinilor şi se sancţionează cu expulzarea din Elveţia şi cu aplicarea unei interdicţii de intrare în spaţiul Schengen de până la 5 ani.
* La intrarea în Elveţia, autorităţile de frontieră pot verifică scopul călătoriei, documentele care justifică scopul declarat al călătoriei, precum şi documentele care au stat la baza obţinerii vizei (în cazul călătoriilor pentru care este necesară viza).
 
După caz, acestea pot solicita:
 
* prezentarea biletelor de călătorie de întors / către o altă destinaţie / invitaţiei de la un cetăţean elveţian care asigura preluarea tuturor cheltuielilor în perioada şederii în Elveţia / invitaţiei de participare la seminar, congres etc.;
* dovada rezervării cazării la hotel;
* dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – în cash şi cărţi de credit – pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia;
* alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.
 
Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor într-o formă care nu justifică scopul declarat al călătoriei pot atrage interzicerea intrării.
 
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia elveţiană şi necesitatea obţinerii vizei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile elveţiene:
 
* Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elveţiei (www.eda.admin.ch )
* Ambasada Elveţiei din Bucureşti (www.eda.admin.ch/bucarest)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii