Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:36 17 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nor radioactiv a traversat România. Ce spune CNCAN despre prezența Ruteniului pe teritoriul României

ro

12 Dec, 2017 22:57 1444 Marime text
Potrivit unui comunicat transmis de Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare prezența Ruteniului-106 pe teritoriul României nu a mai fost detectată ulterior datei de 3 octombrie 2017. 

Totodată, evaluările efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franța au concluzionat că valorile concentrației măsurate pe teritoriul Europei s-au încadrat în intervalul zeci de microBq/m3 – zeci de miliBq/m3 iar concentrațiile înregistrate în aer nu au avut consecințe nefavorabile pentru sănătatea populației și pentru mediu.

Conform CNCAN, nivelurile de Ruteniu-106 detectate au avut valori mai mari pe teritoriul țării noastre, deorece România a fost prima țară în calea curenților de aer ce au traversat nordul Mării Negre spre Europa.

Măsurătorile au fost efectuate în timp real, față de cele din Federația Rusă, care au fost efectuate în aceeași perioada de timp, dar după ce agentul poluant se deplasase spre Europa.

”Facem precizarea că, sursa de proveniență a Ruteniului-106 detectat nu a fost de pe teritoriul țării noastre, întrucât România nu deține capabilități de producere a acestui tip de radioizotop, iar în perioada respectivă nu au fost desfășurate activități de transport sau utilizare a Ruteniului 106 pe teritoriul național. De asemenea nu au existat informări legate de acest subiect primite din partea Federației Ruse” - au mai transmis reprezentanții CNCAN

Ti-a placut articolul?

Comentarii