Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:30 19 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial. Nivelul radiaţiilor la Constanţa Comunicat privind posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României

ro

19 Aug, 2019 05:24 23190 Marime text

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduce în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns.
 
Agenția Națională pentru Protecția Mediului realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).
 
În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.
 
De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului. CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare. IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, este în contact permanent cu partenerii noștri la nivel european.
 
ANPM, raportează datele rezultate in urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.
 
CNCAN mai informează că masurătorile efectuate pe teritoriul Romaniei, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a radioactivității mediului.

„Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli/ metru cub (unitate de măsură pentru radioactivitate) şi de alarmare de 200 becquereli/ metru cub, nu au depăşit 5 becquereli/ metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli / metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli / metru cub.

Cele mai mici valori sunt la Arad,Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României. CNCAN face analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli, cât şi în depuneri fixate şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma.
 
Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României”, a declarat domnul Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanta 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii