Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un medic zguduie sistemul sanitar ”Medicamentele generice cu care ne tratăm au zero eficacitate!”

ro

12 May, 2016 12:36 2553 Marime text
Scandalul dezinfectanţilor diluaţi de prin spitale a răscolit tot sistemul sanitar. Ministrul Sănătăţii s-a dat bătut şi a demisionat. A preluat Cioloş interimatul, dar nu este suficient. De cealaltă parte, procurorii au luat la puricat firma Hexi Pharma, cea care furniza astfel de dezinfectanţi. Ei bine, scandalul este departe de a se stinge.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie, trage un semnal de alarmă, într-un interviu acordat republica.ro, asupra unei alte probleme extrem de grave din sistemul sanitar românesc: ”Medicamentele generice cu care ne tratăm au zero eficacitate”.

Deci, aceşti dezinfectanții diluați sunt doar o verigă dintr-un sistem complex și totul trebuie privit în ansamblu.

„OK, o să ne spălăm pe mâini, o să reducem infecțiile, o să avem cu ce să ne spălăm, dar - dacă nu rezolvăm lucrurile global - nu atingem problema”, este de părere dr. Cîrstoveanu.

 
O parte dintre pacienții pe care îi tratează în secția pe care o conduce vin din spitale și maternități din țară deja colonizați cu două-trei tipuri de bacterii extrem de rezistente la tratament.

„Nu vă concentrați doar pe dezinfectanți. Secțiile care nu au personal medical au cele mai multe infecții medicale. Infecțiile nosocomiale variază între 3 și 40%. Unde nu ai personal medical te duci la 30% - 40% - 50%. Unde ai personal, unde ai consumabile, unde ai antibiotice și unde te speli pe mâini cu ce trebuie, unde ai infrastructură și politici de spital și națională, poți să te aștepți la valori mici. Noi am avut între 6 și 12%. Mortalitatea este încă legată de infecții nosocomiale”, a mai declarat medicul.

”În Occident, dacă ai o septicemie la un nou-născut, știți cu ce se începe tratamentul? Cu ampicilină plus gentamicină. Poți să faci lucrul acesta în România: ampicilină plus gentamicină? Se știe că ampicilina nu are niciun efect, Cefort –ul acesta, care este produs în România, nu are niciun efect; un fel de placebo pentru noi”, spune cu năduf medicul.


Citiți interviul tulburător pe republica.ro.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii