Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un document cu 14 puncte PMP a lansat Pactul pentru statul de drept

ro

03 Jul, 2014 15:59 1998 Marime text
Partidul Mișcarea Populară pune în dezbatere publică începând de astăzi, 3 iulie, Pactul pentru statul de drept, un document programatic cu 14 puncte prin care PMP își ia angajamentul de a susține, prin toate acțiunile sale, un set de principii și valori care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea statului de drept, se arată într-un comunicat de presă.

Continuțul pactului a fost prezentat astăzi de președintele PMP, Elena Udrea, în cadrul dezbaterii „Democrație și stat de drept în România”, organizată de Fundația Mișcarea Populară la doi ani de la acțiunile nedemocratice din iulie 2012, care au culminat cu suspendarea abuzivă a președintelui României, Traian Băsescu.

“Ne-am propus să fim partidul care duce mai departe lupta președintelui Traian Băsescu pentru toate valorile statului de drept. Pentru a exprima un angajament public de la care nu vom abdica niciodată, PMP propune un Pact pentru statul de drept”, a declarat Elena Udrea, președintele PMP.

Documentul cuprinde o serie de prevederi legate de sprijinirea Justiției și exprimă atașamentul PMP față de valorile euro-atlantice.
PMP invită partidele politice, reprezentantii societatii civile si pe toti cei carora le pasa de statul de drept, sa sustina si sa contribuie cu propuneri la completarea Pactului initiat de PMP.

Iată conținutul Pactului pentru statul de drept:

„Ingrijorati de faptul ca procesul de consolidare a statului de drept si de reforma institutionala nu este incheiat si este reversibil/ Cunoscand piedicile constante puse in calea functionarii corecte a Justitiei si faptul ca s-a creat o inegalitate in fata legii intre parlamentari si simplii cetateni/Preocupati de politizarea exagerata a institutiilor statului/Constienti de riscurile economice si sociale pe care le reprezinta coruptia in aparatul de stat/Noi, Partidul Miscarea Populara, ne luam angajamentul ca, in toate actiunile noastre viitoare legate de functionarea statului de drept si independenta Justitiei, sa respectam urmatoarele principii si valori asumate prin acest Pact:
1. Garantarea functionarii corecte a tuturor institutiilor Justitiei, fara afectarea lor prin modificari legislative care sa le reduca atributiile sau competentele pe care le au in acest moment.
2. Respectarea unor criterii clare de profesionalism, independenta politica si transparenta in numirea tuturor decidentilor din sistemul de Justitie romanesc.
3. Egalitatea in fata legii a tuturor romanilor, prin asumarea de catre partidele politice ca nu vor mai vota in Parlament impotriva cererilor venite dinspre institutiile Justitiei in cazul fiecarui parlamentar.
4. Respectarea sentintelor judecatoresti si ducerea lor la indeplinire, printr-un angajament ferm impotriva sustinerii legilor amnistiei si gratierii pentru persoanele care au comis acte de coruptie sau violente.
5. Depolitizarea institutiilor statului. In cazul administratiei centrale, functiile politice vor fi doar cele de la nivel de subsecretar de stat in sus, iar la nivelul administratiilor locale, de la cea de viceprimar.
6. Separarea clara a puterilor in stat, astfel incat Parlamentul sa fie singura institutie capabila sa legifereze. Acest lucru presupune un angajament la eliminarea procedurii Ordonantelor de Urgenta
7. Respectarea termenelor de intrare in vigoare a legilor.
8. Continuarea procesului de descentralizare a deciziei alocarii fondurilor catre administratiile locale in detrimentul controlului unic de la centru.
9. Accelerarea procesului de integrare in UE prin aderarea la Spatiul Schengen, adoptarea monedei unice si participarea la Uniunea Bancara.
10. Asumarea reluarii procesului de revizuire a Constitutiei prin consultarea tuturor partidelor politice si a societatii civile si respectarea intocmai a deciziilor luate prin referendum de catre romani.
11. Transparentizarea finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale in care acestea sunt angrenate.
12. O noua Lege a Sanatatii si reorganizarea administrativa a tarii.
13. Accesarea si utilizarea fondurilor europene devine o prioritate nationala.
14. Consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA, prin intarirea cooperarii economice, militare, stiintifice si culturale. Consideram acest Parterneriat ca fiind esential pentru securitatea Romaniei.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii