Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul celor mai tranzacționate valute

ro

15 Nov, 2013 13:19 5468 Marime text
Dolarul american

Aproape 85 la sută dintre tranzacțiile de pe piețele de schimb valutar operează cu dolari americani.
Până la instituirea Sistemului Rezervelor Federale în 1913, mai multe monede au fost emise în SUA. În secolul al 18-lea și în timpul Revoluției Americane, Congresul Continental a tipărit primii bani de hârtie, dar inflația care a fost în creștere rapidă a făcut ca aceștia să se devalorizeze destul de repede.
Dolarul American actual a fost adoptat de către Congresul Confederațiilor Statelor Unite pe data de 6 iulie 1785.

Euro

Chiar dacă a fost introdus în anul 1999, euro a devenit a doua monedă cea mai tranzacționată la bursele  din lumea întragă, cu o cota de 39 la sută din tranzacțiile de zi cu zi. Introducerea unui noi monede comune și o bancă centrală care o supraveghează nu a fost o sarcină ușoară.
De la începutul anilor 1960, băncile centrale ale Comunității Economice Europene au încercat să coordoneze politicile lor monetare și să promoveze  stabilitatea prețurilor în regiune.
  Tratatul de la Maastricht din 1992 a sugerat ideea emiterii unei monede comune. În 1998 a fost înființată Banca Centrală Europeană, iar moneda euro a fost introdusă în 1999.

Enul japonez

Cu o pondere de peste 19 la sută din tranzacțiile valutare zilnice, yenul ocupă locul trei în topul celor mai solicitate valute. În 1871 acesta devine în mod oficial  moneda japoneză.  La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Banca a fost reorganizată în conformitate cu noua Bancă a Japoniei.  Un act din 1942 stabilea obiectivele băncii, care reglementează sistemul valutar, precum și controlul și facilitarea creditelor și finanțările  pentru a îmbunătăți performanța economică generală a țării. Actul din 1942 a fost modificat de mai multe ori după al Doilea Război Mondial, apoi revizuit în 1997 pentru a reflecta principiile moderne ale băncilor centrale: independența față de autoritatea fiscală și transparență.

Lira sterlina

Lira sterlina are o pondere de aproape 13 la suta din tranzacțiile valutare zilnice. Fiind una dintre cele mai vechi bănci centrale din lume, Banca Angliei a fost înființată în 1694 pentru a acționa în calitate de bancher al guvernului. În același an a emis prima bancnotă.  În 1734, aceasta sa mutat în strada Threadneedle din Londra, unde își are sediul și în prezent. 

Dolarul australian

Această monedă are peste 7.6 la sută din tranzacțiile valutare. Înainte de 1911, bănci comerciale private au emis prima  monedă  din Australia.
   În 1911 Commonwealth Bank of Australia, prima bancă australiană,  era doar o simplă bancă comercială și nu își asuma responsabilitățile unei bănci centrale. Ulterior, Departamentul Australian al Trezoreriei a fost responsabil de emiterea bancnotelor. În 1959, o parte din Commonwealth Bank of Australia a fost redenumit ca Reserve Bank of Australia (RBA), și îndeplinește funcțiile unei bănci centrale.

Francul elvețian

Cu mai mult de 6,4 la sută din tranzacții valutare de zi cu zi, francul elvețian ocupă locul șase. Până la mijlocul secolului al 19-lea, provinciile elvețiene emiteau propriile monezi.  Între 1876 și 1901, trei acorduri au fost adoptate pentru a asigura și facilita transformarea reciprocă a bancnotelor  existente, fără nici un cost. Între timp mai multe încercări au fost făcute pentru a stabili o bancă centrală, însă fie acestea nu au trecut în Parlament, fie au fost respinse de către alegători.
Din 1910 Banca Națională a Elveției este cea care se ocupă cu emiterea  banilor.

Dolarul canadian

Acesta are 5.3  la sută din tranzacțiile valutare efectuate la nivel global. Până în secolul al 19-lea, se foloseau ca valute de schimb  monede britanice, franceze, sau locale. In 1871 guvernul a adoptat legea  valutei  unice. Cu toate acestea înființarea unei bănci centrale a durat, dar din martie 1935,  Bank of Canada, înființată ca instituție cu capital privat, devine banca centrală a Canadei. 



Dolarul din Hong Kong

Cota dolarului din  Hong Kong în tranzacțiile de zi cu zi a fost estimată la aproximativ 2,4 la sută. Când britanicii au ocupat regiunea Hong Kong și au stabilit un port comercial liber în 1841, nu  exista  monedă locală în  circulație. Tranzacțiile se făceau în diferite valute, inclusiv în dolari spanioli de argint, monede mexicane sau  rupi indiene și chinezești. În primii ani ai coloniei, guvernul din Hong Kong, a încercat să promoveze utilizarea lirei  sterline. Din 1997,  Hong Kong a devenit Regiune Administrativă Specială din Republica Populară Chineză și folosește dolarul propriu ca monedă oficială.

Coroana suedeză

Coroana suedeză are o cotă de 2,2 la sută în tranzacțiile zilnice de schimb valutar și este monedă oficială în Suedia din 1873.  Primele monede suedeză datează din secolul al 10-lea.
La mijlocul secolului al-17-lea, Stockholms Banco a devenit prima bancă din Suedia. Chiar dacă banca a fost închisă la un moment dat, în 1668 a fost reînființată de parlamentul suedez .  Din 1867 Sveriges Riksbank a devenit Banca Centrală a Suediei.

Dolarul neozeelandez

Cu 1.6 la sută din tranzacțiile  valutare de zi cu zi, dolarul din Noua Zeelandă ocupă locul zece în numărătoarea  celor mai folosite valute la nivel global. Aici moneda națională a fost introdusă în 1934 și, la scurt timp, Reserve Bank of New Zealand, devine Banca Centrală a țării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii