Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:44 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 ani de la atacurile din 11 septembrie Teorii ale conspiraţiei care au şocat o lume întreagă

ro

11 Sep, 2015 08:01 761 Marime text
 
Atentatele de la 11 septembrie 2001 sunt sursa multor controverse chiar dacă au trecut 14 ani de la eveniment. Mai mult, numeroase teorii ale conspiraţiei nu au fost încă desfiinţate. Cei care cred că atentatele nu au fost comise de gruparea teoristă al Qaida spun că prăbuşirea clădirii 7 din complexul World Trade Center este dovada clară a unei conspiraţii gândite în cel mai mic detaliu, relatează România TV.

Există încă numeroase teorii ale conspiraţiei referitoare la atentatele din 11 septembrie. Unele persoane cred că Guvernul american a lăsat atentatele să aibă loc pentru a speria populaţia, în timp ce altele cred că autorităţile au avut un rol mai diabolic şi au intenţionat ca atentatele să aibă loc, din acelaşi motiv. Cu toate acestea, există de asemenea şi alte idei bizare, fiecare dintre ele având un sâmbure de adevăr sau o informaţie de la care au plecat.

Astfel, una dintre ele spune că niciun avion nu a fost folosit pentru atacuri, deoarece aluminiul din care sunt fabricate acestea nu ar fi putut distruge oţelul din care erau construite Turnurile Gemene. Din această cauză, clădirile ar fi fost ţinta unor demolări interne controlate.

O altă teorie a conspiraţiei vorbeşte despre faptul că Pentagonul a fost lovit cu o rachetă chiar de către oficialii Guvernului american. 

Numeroase persoane spun că autorităţile au evitat intenţionat doborârea avioanelor, din motive necunoscute încă.

Mai mult, zborul United 93, care s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, a fost doborât intenţionat de avioane ale armatei americane.

Ultima dintre teorii vorbeşte despre agenţii israelieni care ar fi fost implicaţi în atacuri, deoarece FBI a prins cinci dintre ei filmând atacurile de pe acoperişul unei clădiri de locuinţe şi sărbătorind ulterior. 

Cu toate acestea, un video apărut pe internet pare să dovedească faptul că prăbuşirea clădirii a fost cauzată de căldura intensă dată de flăcări, şi nu de explozivi, aşa cum afirmă conspiraţioniştii. Filmul arată imagini de aproape ale etajelor inferioare ale clădirii şi grinzile de metal care se curbează din cauza supraîncălzirii. Curbarea metalului a provocat căderea etajelor unul câte unul, ceea ce a dus la prăbuşirea întregii clădiri. Videoclipul a fost realizat de un reporter local de ştiri, iar în filmare se pot vedea grinzile metalice care se curbează din cauză flăcărilor de la etajul şase al clădirii.

Varianta oficială spune că atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti din reţeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington. Bilanţul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morţi, dintre care 2.749 la New York.

Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate. Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit primul turn la ora locală 8:46 (15:46 ora României), distrugând etajele superioare ale clădirii.

La ora locală 9:03 (16:03 ora României), al doilea Boeing, model 767, aparţinând companiei United Airlines şi având 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume. La ora locală 9:43 (16:43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Ministerului american al Apărării.

Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.

Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10:05 (17:05 ora României), iar cel nordic la 10:28 (17:28 ora României). Sub dărâmături au fost prinse sute de persoane care nu putuseră fi evacuate şi mulţi salvatori, în timp ce întregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru şi de praf.

Preşedintele George W. Bush, care în momentul producerii atentatelor vizita o şcoală din Florida, a fost condus la o bază militară, din motive de securitate. Reîntors la Washington în cursul aceleiaşi seri, el şi-a afirmat hotărârea de a-i pedepsi pe autorii acestor "atentate ruşinoase", subliniind că nu va face nici o diferenţă între "teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi protejează".
Sursa: România TV
Sursa foto: cotidianul.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii