Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:09 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tăriceanu, învins la CEDO

ro

08 Jul, 2015 08:23 1059 Marime text
 
Proces pierdut de Călin Popescu Tăriceanu! Adrian Niculescu a câștigat la CEDO în cazul incendierii arhivei Gate, sentința fiind definitivă. Informația a fost prezentată de Rareș Bogdan în emisiunea „Jocuri de putere" de la Realitatea TV, informează dcnews.ro.

Scurt istoric

Dinu Zamfirescu (președinte al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc – INMER în 2005) a ordonat "distrugerea prin incendiere" a importantei arhive de exil a arhitectului Ștefan GANE (București, 1924 – Paris, 1988), referitoare la acţiunea internaţională, iniţiată de acesta, de denunţare, în Occident, a demolării ceaușiste a Bucureștiului, în anii ´80, și adusă în țară de Adrian Niculescu, printr-o misiune oficială INMER (august 2004). Motivul invocat pentru distrugerea documentelor? Erau considerate "degradate și inutilizabile".

O mare parte a arhivei a fost salvată de la incendiere de către Adrian Niculescu, pe data de 21 martie 2005, când a descoperit respectivul ordin. Prețul plătit pentru salvarea Arhivei Gane a fost destituirea lui Adrian Niculescu din postul de vice-președinte al INMER – sub-secretar de stat – de către primul ministru Călin Popescu Tăriceanu (14 iunie 2005). Deși obținuse reintegrarea în post printr-o dublă hotărâre, definitivă și irevocabilă, a Înaltei Curți de Casație și Justiție (26 ianuarie 2007, recurs extraordinar, 21 martie 2007), ce anula destituirea, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat revenirea sa la INMER. Drept pentru care, Adrian Niculescu s-a văzut nevoit să-l acționeze în fața instanțelor penale. Actualmente, procesul care s-a aflat pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului – CEDO – a fost câștigat de Adrian Niculescu.

Avocatul lui Adrian Niculescu, Gheorghe Vrana, dar și clientul său au fost invitați marți, la Realitatea TV, în emisiunea "Jocuri de putere" unde au vorbit pe larg despre acest caz.

Reacția lui Rareș Bogdan

„Așadar... ar urma să înceapă urmărirea penală împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Domnul Adrian Niculescu ar trebui să fie repus în funcție pe vechea poziție pe care a avut-o conform hotărârii CEDO. S-a demonstrat că un abuz de putere a fost, în cele din urmă, sancționat. Este un lucru extarordinar. (...) Felicitări, domnule Adrian Niculescu!", a concluzionat Rareș Bogdan.
Sursa: dcnews.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii