Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu austriac Romania are cel mai mare potential de refacere a Luncii si Deltei Dunarii

ro

13 Jul, 2010 15:00 1242 Marime text

Un studiu recent, realizat de compania austriacă Fluvius şi comandat de WWF, arată că potenţialul de refacere a Luncii şi Deltei Dunării este mult mai mare decât cel stabilit de Ministerul Mediului din România, singura problemă fiind, în opinia repre­zentanţilor WWF, "lipsa voinţei politice".
"România deţine suprafaţa cea mai mare din Lunca Dunării Infe­rioare şi, totodată, cel mai ridicat protenţial pentru refacerea a acesteia. Un proiect pe cel puţin 100.000 de ha ar putea servi ca model pentru demonstrarea via­bilităţii unor astfel de soluţii, ceea ce lipseşte este doar voinţa politica de a-l pune în practică", a declarat Orieta Hulea, coor­donator Regional Program Ape la WWF.
Reprezetantul WWF a mai spus că va pune la dispoziţia statului român acest studiu şi că va acorda sprijin pentru găsirea unor surse de finanţare. Studiul companiei austriece, companie agreată de Comisia Internaţională de Protecţie a Fluviului Dunărea, are în vedere refacerea întregului bazin al Dunării din cele 19 ţări pe care fluviul le traversează, Delta Dunării fiind inclusă în acest proiect. Acesta relevă că 24% din vechea luncă inundabilă poate fi reconectată la Dunăre sau aflu­enţi, cel mai mare potenţial fiind identificat în România. Costurile pentru reconstrucţia ecologica a zonelor propuse în bazinul Dunării, sunt estimate la 500.000 euro/km2, astfel investiţia ce ar trebui alocată tuturor zonelor inclu­se în studiu este de apro­ximativ 6 miliarde de euro.

Sursa: obiectivtulcea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 13 Jul, 2010 13:13 Cand se incepe si DEZVOLTAREA domeniului cel mai important din ROMANIA , care este si a fost AGRICULTURA ???