Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:17 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Staff-ul USS Mount Whitney si oficiali ai Ambasadei SUA, oaspeţi marcanţi ai SC RAJA SA

ro

18 Nov, 2013 17:24 1146 Marime text
În ultimii ani, S.C. RAJA S.A. Constanţa a reuşit să devină un model în rândul operatorilor de profil din ţară şi străinătate.

În urma relațiilor de colaborare cu specialiștii străini, compania noastră a reușit implementarea celor mai noi tehnologii în domeniul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. Astfel, SC RAJA SA împreună cu Guvernul Statelor Unite, prin Agenția de comerț și Dezvoltare SUA din cadrul Ambasadei Statelor Unite la București, au implementat un proiect pilot SCADA pentru zona Cobadin – județul Constanța.

Investiţia, în valoare de 2 milioane Euro, din care compania Motorola Solutions  a contribuit cu un grant în valoare de 600.000 de euro, iar Guvernul Statelor Unite ale Americii cu o finanţare nerambursabilă de 1,2 milioane de euro, presupune controlul computerizat, de la distanţă, a tuturor parametrilor legați de furnizarea de apă şi servicii de canalizare în 25 de localități. O altă investiție importantă realizată cu sprijinul specialiștilor americani a fost și proiectul pentru contractul de execuție lucrări - “Instalații de control și reducerea mirosului în zona anaerobă a bioreactoarelor, inclusiv mutarea treptei nămolului la Stația de Epurare Constanța Nord“, proiect realizat de firma Coler&Colantonio Inc. În plus, echipamentele folosite în executarea lucrărilor sunt de la compania americană Purafil. În ceea ce privește modernizarea stațiilor de epurare, multe din echipamentele folosite sunt de la compania Bio-Microbics. Pe parte de tratare a apei potabile, SC RAJA SA folosește în multe locații stațiile de hiplocorit produse de PSI Process Solutions Inc.  și pompele de mare capacitate de la firma Lowara.

La ora actuală se lucrează deja cu specialiștii de la Motorola Solutions  la partea de proiectare pentru extinderea sistemului SCADA la nivelul întregii arii de operare SC RAJA SA din cele șase județe.

Având în vedere importanța investiției SCADA pentru creșterea calității serviciilor oferite, dar și implicarea Guvernului SUA în realizarea acestui proiect, în cursul acestei zile, staff-ul navei Comandant a Flotei a VI-a a Statelor Unite ale Americii  - USS Mount Whitney împreună cu reprezentanții Ambasadei SUA la București au efectuat o vizită de lucru la Centrul de Excelență Motorola de la Murfatlar. În cadrul vizitei, oficialii americani au aflat mai multe despre proiectul prin care sistemele de alimentare cu apă și preluare a apelor uzate din cele 25 de localități din zona Cobadin au fost complet automatizate, dar și despre activitatea Centrului de Excelență, unde, periodic, sunt pregătiți specialiști pentru operarea sistemelor SCADA (atât pe parte de alimentare cu apă și canalizare, cât și pe parte de energie electrică și gaze) atât din județul Constanța, cât și din țară. Cursurile sunt susținute de către reprezentanții Motorola, împreună cu distinși profesori universitari.

Alături de oficialii americani, la sediul din Murfatlar au fost prezenți și ASR Prințul Paul de România și Prințesa Lia.

Ca și până acum, SC RAJA SA și ambasada SUA la București vor continua cooperarea pentru introducerea şi promovarea soluţiilor americane pe piaţa românească de apă şi apă uzată şi pentru asigurarea unei platforme viabile pentru schimburile de experienţă dintre experţii români şi cei americani.

Ti-a placut articolul?

Comentarii