Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șoferi! Guvernul adoptă regulamentul de ridicarea mașinilor parcate aiurea. Despre ce este vorba. Cine îl obligă

ro

20 Apr, 2016 04:10 2050 Marime text
Curtea de Apel Bucureşti obligă, printr-o sentinţa dată pe 7 aprilie, Guvernul României să adopte, în regim de urgenţă, regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, potrivit unui comunicat emis de Primăria sectorului 1, potrivit Hotnews.ro.
 
Procesul a fost intentat de Primăria sectorului 1, iar decizia instanţei poate fi atacată cu recurs. În acest moment, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu mai este posibilă deoarece în luna mai 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că această activitate nu trebuie reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament.
Guvernul nu va atacă cu recurs decizia instanţei şi va constitui începând de miercuri, sub conducerea cancelariei primului ministru, un grup de lucru care să elaboreze normele de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Procesul de elaborare a unui nou regulament de ridicare a maşinilor va trece şi printr-o dezbatere publică.
 
În acest moment, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu mai este posibilă deoarece în luna mai 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că această activitate nu trebuie reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament. Instanţa a analizat această situaţie la cererea Avocatului Poporului. Astfel, primăriile au rămas fără nicio pârghie de a-i sancţiona pe şoferii care parchează pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blochează traficul.
 
Acum, singură măsură coercitivă rămasă este amendă dată de poliţie, ce îi sancţionează pe şoferi cu două până la cinci puncte penalizare şi sume cuprinse între 195 şi 487 lei. Poliţiştii spun însă de multe ori că nu îi pot amendă pe şoferi decât dacă sunt la maşină şi nici nu pot păzi maşină până vine şoferul.
 
În luna iunie 2015, Asociaţia Municipiilor din România a cerut Guvernului să adopte în procedura de urgenţă regulamentul pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii