Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:13 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul ”Diaspora”. Soarta lui Titus Corlățean este astăzi la mâna senatorilor

ro

21 Jun, 2016 07:28 799 Marime text
Senatorii vor fi nevoiți astăzi să voteze în plen cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Diaspora.
 
Votul vine la mai bine de o lună de la primirea solicitării procurorilor şi după un vot negativ primit deja. Cinci senatori din Comisia juridică au avizat negativ marţea trecută cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Corlăţean, trei pentru şi un vot a fost nul.
 
Raportul Comisiei juridice va ajunge în plen, care este for decizional, în această după-amiază, după cinci săptămâni de tergiversări.
 
Scrisoarea Parchetului cu cererea de începere a urmăririi penale faţă de senatorul Corlăţean pentru abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale a ajuns la Senat în 16 mai, însă procedurile din Senat au fost întârziate de vacanţa pentru campania electorală, deşi Biroul Permanent a fost convocat de două ori.
 
Dosarul a fost trimis de Biroul Permanent (BP) al Senatului la Comisia juridică în 7 iunie, la a treia convocare pe această temă. Senatul a amânat de două ori discutarea solicitării DNA deoarece şedinţa BP nu a întrunit numărul necesar de membri prezenţi, motivul invocat fiind acela că mulţi aleşi sunt plecaţi în campanie electorală.
 
Membrii PSD şi-au exprimat susţinerea pentru fostul ministru. Liderul PSD Liviu Dragnea s-a declarat mirat că s-a ajuns la Titus Corlăţean în această speţă, iar fostul premier Victor Ponta a declarat că decizia CCR privind abuzul în serviciu îl scapă pe fostul său subordonat de răspundere penală. Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că "dacă cineva a profitat de pe urma întregului scandal care a fost generat de aglomeraţia la secţiile de votare, atunci ar trebui să fie Klaus Iohannis cel care a beneficiat de pe urma aşa-zisului abuz în serviciu făcut de Titus Corlăţean".
 
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcţia ministerială.
 
Procurorii au apreciat că urmare a limitării accesului la secţiile de votare din străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de candidatul susţinut de partidul din care făcea parte, "în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv".
 
DNA susţine că dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii