Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendar ortodox Ce sărbătorim astăzi?

ro

06 Oct, 2023 08:01 1144 Marime text
Sursa foto: Calendar ortodox


În această lună, în ziua a șasea, pomenirea Sfântului Toma.
 
La unii creștini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamănul). A făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Tradiției, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir. Creștinii sirieni din Malabar susțin cu tărie că se trag din Sfântul Apostol Toma și că a fost martirizat la Calamina (Mylapore), lângă Madras.
În India a întemeiat biserici, a sfințit preoți și episcopi și a convertit două surori, Tertiana și Migdonia, soții de mari principi indieni. Prințul Smideu, soțul Tertianei, l-a osândit la moarte. A fost omorât cu lancea de cinci soldați. Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.

Sfântul Toma este cunoscut de mulți dintre noi ca fiind "necredincios”. "Necredința” sa ar proveni din faptul că nu dă crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat:


"Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Însă, Apostolul Toma nu se îndoiește de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul că Hristos Se afla după învierea Sa într-un trup care nu mai poate fi văzut. Sfântul Chiril afirma că atunci când Toma spune: "dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor nu voi crede...", el spune de fapt: "Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor".

Cuvintele Mantuitorului: "Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune coasta Mea și nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitație în a ne descoperi că natura umana nu este desființată prin Înviere. Natura umană pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut în dumnezeire, ci a fost transfigurată. Așadar, arătarea către Toma a pus in lumină existența celor două firi în Hristos. Nu întamplător, în prima duminică după Paști, se cântă "Nepărăsind sânurile pământești, Te-ai arătat pe pământ purtător de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73)

În Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitecților, zidarilor și al pietrarilor.

Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfintei Mucenițe Erotiida;
- Sfântului Mucenic Macarie din Chios.
 
Sursa și foto: Calendar ortodox

Citește și
Calendar ortodox 5 octombrie 2023. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii