Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 17 noiembrie 2015 Ortodocşii prăznuiesc pe unul din sfinţii înzestraţi de Dumnezeu să facă minuni

ro

17 Nov, 2015 01:45 1766 Marime text
Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut într-o familie păgână din Nicsar (în Turcia de azi). A trăit în vremea împăratului Aurelian (270-275).

Studiază retorică, latină şi dreptul în oraşul natal. Ajunge ucenicul lui Origen. Se converteşte la creştinism, iar la botez îşi schimbă numele din Teodor în Grigorie. Este hirotonit episcop al Neocezareei Pontului, un scaun nou înfiinţat de către Phaedimus, episcop de Amasea. A luptat împotriva ereziilor din vremea sa: sabelianismul şi triteismul şi a participat la sinodul de la Antiohia din 265, care l-a condamnat pe Pavel de Samosata.
Datorită vieţuirii sale, Dumnezeu l-a înzestrat pe Sfântul Grigorie cu darul facerii de minuni, şi de aceea a primit şi numele de Taumaturgul (făcătorul de minuni). Părinţii capadocieni din sec. IV l-au considerat a fi fondatorul Bisericii creştine din Capadocia. După ce a fost hirotonit episcop a convertit la creştinism pe toţi locuitorii din Neocezareea. Menţionăm că înainte de ridicarea lui în funcţia de episcop aici erau doar 17 creştini.
Nu se cunoaşte cu exactitate anul în care a murit (270 sau 271), însă, pe patul de moarte a spus: „Slavă lui Dumnezeu că numai 17 creştini am aflat când am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâţia necredincioşi rămân, câţi credincioşi am aflat întâi!“.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
- Sfântului Cuvios şi Mărturisitor Lazăr Zugravul;
- Sfântului Cuvios Zaharia Ciobotarul şi a lui Ioan;
- Sfântului Cuvios Longhin;
- Sfântului Ghenadie, patriarhul Constantinopolului;
- Sfântului Cuvios Iustin;
- Sfântului Cuvios Ghenadie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro

Mai citeşte şi /diverse/stiri-calde/sinaxar-16-noiembrie-2015-cum-a-devenit-un-vames-sfant-mii-de-romani-ii-poarta-numele-cui-uram-la-multi-ani-572538.html
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii