Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 16 octombrie 2015 Cum a ajuns sfânt cel ce-a păzit Crucea la Răstignirea Domnului. Legenda incoruptibilului

ro

16 Oct, 2015 03:28 2102 Marime text
Sfântul Mucenic Longhin Sutasul a facut parte din armata condusă de Pontiu Pilat. El a fost cel care a avut în comandă paza Crucii la Răstignirea Domnului şi paza Sfântului Mormânt.

Datorită minunilor petrecute la moartea Domnului (pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis şi pietrele s-au despicat), acesta a mărturisit: "Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu" (Matei 27: 54).
Când iudeii au aflat de Învierea lui Hristos, au mers să-i mituiască pe soldaţi, ca aceştia să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Longhin însă nu s-a lăsat cumpărat, ci a lepădat centura militară şi s-a botezat împreună cu alţi doi soldaţi. împreună cu cei doi a părăsit Ierusalimul şi a mers în Capadocia. Aici a convertit pe mulţi păgâni la creştinism.
Iudeii au insitat atât de mult ca Longhin să fie ucis, încât Pilat va trimite soldaţi să-l prindă şi să-l ucidă prin decapitare. Sfântul Longhin cunoscându-şi sfârşitul a ieşit în întâmpinarea soldaţilor şi i-a primit la el cu multă caldură. Pe când soldaţii dormeau, Sfântul Longhin s-a rugat toată noaptea pentru ieşirea sufletului său. în zori, soldaţii au rămas uimiţi să afle că cel care i-a găzduit este cel căutat să fie ucis. Au dorit să nu-l omoare, dar Sfântul Longhin le-a cerut să împlinească porunca primită. Aceştia l-au decapitat, iar capul său a fost adus la Ierusalim ca Pilat să fie încredinţat de moartea acestuia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii