Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:15 25 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 12 ianuarie Sfânta Muceniţă Tatiana. Iată impresionanta poveste biblică a sfintei

ro

12 Jan, 2013 06:29 2236 Marime text

Sfânta Muceniţă Tatiana a trăit în vremea domniei lui Alexandru Sever (223-235).

A refuzat să se căsătorească, alegând să trăiască pentru Hristos. Datorită vieţii sale, a fost aşezată în rândul diaconiţelor de Biserica din Roma, deşi nu avea mai mult de 15 ani.
Este dusă în templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe. În loc de cinstirea zeului Apolo, ea se va ruga lui Hristos. În urma rugăciunii sale, s-a facut cutremur, iar o parte a templului şi statuile zeului au fost distruse.
În altă zi, muceniţa Tatiana a fost dusă la templul zeiţei Artemis, pentru a aduce jertfa acesteia.

Potrivit tradiţiei, templul a luat foc în momentul în care muceniţa s-a apropiat de el, căci au coborât fulgere din cer, la rugăciunea ei. 
După mai multe chinuri precum aruncarea în foc, la fiare, scoaterea ochilor, tăierea sânilor, biciuiri, judecătorul a hotărât tăierea capului Sfintei Tatiana.
Capul sfintei muceniţe Tatiana se găseşte în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeaşi raclă cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, şi ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah.
Menţionăm că după cucerirea Constantinopolului de către turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craioveşti aduc capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Valcea. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei va fi depus la Episcopia Râmnicului şi apoi la Catedrala mitropolitană "Sfântul Dimitrie" din Craiova, prin stăruinţele lui Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Sursa: Calendar Ortodox

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii