Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:52 18 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sare în apărarea Soti Cable Neptun şi a lui Radu Mazăre Sorin Strutinsky, furios pe ANI

ro

09 Dec, 2014 16:20 1550 Marime text
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese. Edilul-şef este acuzat că, „în calitate de reprezentant al municipiului Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord-cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale“.

În legătură cu menţionarea numelui său de către ANI, Sorin Gabriel Strutinsky a transmis un punct de vedere.
Redăm integral comunicatul de presă remis de preşedintele SC Soti Cable Neptun.

„În calitate de preşedinte al SOTI CABLE NEPTUN SRL şi ca urmare a menţionării  numelui meu şi a companiei, de către  Agenţia Naţională de Integritate, în comunicatul care anunţă public cererea sa catre DNA, ca primarul Constanţei, Radu Mazăre, să fie cercetat pentru conflict de interese, pentru restabilirea deplină a adevărului, aduc la cunoştinţa opiniei publice următoarele fapte:

1. SOTI CABLE NEPTUN SRL este una dintre cele mai vechi televiziuni din ţară. A fost înfiinţată în 1993. Peste 1.000 de jurnalişti, unii nume celebre astăzi, au trecut, în timp, prin studiourile NEPTUN TV.
Astăzi, SOTI CABLE  plăteşte salarii, taxe şi impozite la zi pentru 200 de jurnalişti şi, ca majoritatea entităţilor media din România, se străduieşte să supravieţuiască în beneficiul telespectatorilor săi.

2. RADU MAZĂRE a ieşit din acţionariatul SOTI CABLE NEPTUN SRL, acum 12 ani. În 2002, eu, Gabriel Sorin Strutinsky, am cumpărat parţile sale sociale. Această modificare s-a înregistrat atât în statutul companiei, cât şi la Registrul Comerţului; cu un efort minim oricine poate obţine confirmarea acestei realităţi.

3. SOTI CABLE NEPTUN SRL nu a evidenţiat şi distribuit NICIODATĂ dividende. Prin urmare nici eu, ca persoană, şi niciun alt acţionar n-a fost beneficiarul niciunui folos material de la companie. Stau mărturie bilanţurile SOTI CABLE NEPTUN SRL, care sunt publice la ANAF, pentru oricine doreşte sa verifice.

4. Contractele la care face referire comunicatul ANI au fost rezultatul unui proces legal de licitaţie publică. Astfel, anunţul public al licitaţiei, după ce caietul de sarcini a fost verificat/avizat de ANRMAP, a fost postat pe SEAP la data de 19.09.2012, cu  numărul 138963 – licitaţie deschisă (anunţ postat pe  publicitatepublica.ro).

5. Licitaţia s-a organizat la data de 08.11.2012 şi s-a desfăşurat în faţa unei comisii formate din 5 membri. Evaluarea şi stabilirea rezultatului s-au făcut cu deplina respectare a legislaţiei în vigoare.
La 26.11.2012 am primit comunicarea şi am fost informaţi că se anulează procedura, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 58 (1), din OUG 34/2006, în sensul că autoritatea contractantă, în cazul nostru Primăria Municipiului Constanţa, nu a respectat obligaţia de a publica un anunţ de participare şi un anunţ de atribuire, în sistemul informatic de utilitate publică disponibil pe internet, la o adresa dedicată, precum şi pe pagina proprie de Internet.
La data de 8.12.2012 s-a comunicat reluarea licitaţiei prin anunţul cu nr. 40987/08.12.2012  (publicitatepublica.ro) şi anuntul de participare JOUE 2012/S 239-394266  -  pagina proprie de internet www.primaria-constanta.ro.
Procesul-verbal de deschidere a ofertelor are numărul de înregistrare 10882/24.01.2013. La 28.01.2013 SOTI CABLE NEPTUN SRL a primit comunicarea rezultatului la procedura cu nr. 12517/28.01.2013, prin care oferta sa a fost declarată câştigătoare. Acordul-cadru de prestări servicii cu nr. 16652 s-a semnat la 4.02.2013. Potrivit normelor legale, la 05.02.2013, pentru primul an de execuţie, s-a semnat contractul subsecvent nr. 17273, cu o durată de valabilitate de 12 luni.
În temeiul acestui contract subsecvent, SOTI CABLE NEPTUN SRL a prestat serviciile comandate, a livrat dovezile execuţiei stipulate în termenii contractului, a facturat. Totalul încasărilor acestui contract reprezintă aproximativ 7% din totalul veniturilor anului 2013 ale companiei.

6. Prin urmare, dată fiind procedura legală deplin respectată şi realitatea că nimeni nu a obţinut,  direct sau indirect, vreun folos patrimonial  (nici Radu Mazăre, pentru că nu mai este acţionar din 2002, şi nici eu sau alt acţionar, pentru că nu s-au dat dividende la SOTI CABLE NEPTUN SRL), consider că prevederile articolelor pe care se bazează sesizarea ANI (art. 301 Cod Penal şi art. 12 din legea 78/2000) nu sunt aplicabile; în plus, calitatea de acţionari într-o firmă nu implică obligatoriu şi raporturi comerciale între acţionari – evidenţă confirmată de instanţe; altfel spus, acţiunea ANI este netemeinică. Sunt încrezator că, dacă va fi cazul, justiţia se va pronunţa şi va dovedi că demersul ANI nu are temei.

De altfel, este evident că ANI, în mod absolut tendenţios, părtinitor şi fără ca cineva să-şi asume responsabiliatetea declanşează încă o dată harţuirea împotriva lui Radu Mazăre, în condiţiile în care într-o situaţie similară a pierdut ruşinos la ÎCCJ... Dar nici atunci şi, evident, nici acum NIMENI de la ANI nu dă socoteală pentru nimic!

Ca om de afaceri nu pot să nu observ cum, în ultimii 25 de ani au luat fiinţă nenumărate instituţii care ne avizează şi controlează încât aproape au ajuns să fie mai mulţi ca noi, cei care producem plusvaloare. Chiar nu aveţi ruşine?  Sau vreţi să plecăm din ţară?  Dacă nu ne mai găsiţi la următorul control, ce faceţi?
Nu mai există respect în această ţară pentru muncă, pentru continuitate, a început să fie mai mult un dispreţ la adresa celor care, în aceste vremuri, abia îşi trag sufletul, sufocaţi de impozite, blocări de conturi, insolvenţe, călcaţi de  toate organele de control, atitudini în general arogante şi discreţionare din partea majorităţii reprezentanţilor statului român, la toate nivelele. Măsurile se aplică, de cele mai multe ori, în defavoarea agentului economic - trăiască lupta în numele statului! 
Prezumţia de nevinovăţie din comunicate, în realitate, nu există: în România, dacă un funcţionar apucă să-ţi facă un proces-verbal tâmpit, până la Curtea Supremă nu-l schimbă nimeni, pentru că, nu-i aşa, ar fi suspect!
În realitate, nu există răspundere şi profesionalism de jos în sus, în toate instituţiile statului. De ce EI nu plătesc pentru răul facut, pentru banii cheltuiţi din impozite? Ei pot terfeli imaginea unor instituţii ale statului, a unor firme, a unor oameni, fără pic de ruşine şi resentimente, din comoditate sau angajament, din lene sau prostie, etc. ......pentru că NU RASPUND PENTRU FAPTELE LOR! 

Este mare păcat că sunt indivizi ascunşi în spatele instituţiilor statului român care nu fac altceva decât să distrugă munca unora oameni, în numele unor idealuri  (pe care ei înşişi le încalcă, procedând în acest fel), rezultatul final fiind promovarea intereselor străine de România şi distrugerea oamenilor de afaceri români, a locurilor de muncă generate de aceştia. „Unde, spre ce ne îndreptăm?!“ - ma intreaba prietenii, cunoştinţele. Credeţi că cei care dispun, cercetează şi acuză ştiu? Habar nu au! Mulţi dintre ei nu înţeleg, le pute totul şi le e suspect, terfelesc şi nu ţin cont de nimic, suprema lor satisfacţie este să fie  avansaţi sau menţionaţi în vreun articol, şi, dacă e din străinătate, se mândresc cu el!!! Au ajuns să cheltuiască bani publici pentru autoaprecieri!

Şi cum râd străinii de noi! Ne dăm seama unde am ajuns? Fraţilor, anchetaţi, în umbră, dar când loviţi, să fie clar, altfel vă faceţi de râs! Şi nu cheltuiţi cu nemiluita, pentru că NOI plătim impozite nu ca să vă lăfăiţi voi în presupuneri, salarii, pensii, stimulente şi alte facilităţi. Salariile voastre sunt cel puţin duble faţă de cât pot eu, ca privat, plăti oamenii! Nu asta înseamnă funcţionarea statului! Şi nu înţeleg de ce sunteti ETERNI?! Nu sunt alţii mai buni?

Sunt multe legi care trebuiesc regândite în ţara nostră, să fie CLARE, să nu lase loc de interpretare acestor oameni care fac dosare pentru a justifica existenţa instituţiei în sine, doar prin numărul acestor dosare.
Dacă Parlamentul va avea curajul să clarifice situaţia incompatibilităţilor, mai mult de jumătate din munca acestei  Agenţii de Integritate se va dovedi a fi fost dintr-un exces de zel, pentru că nu se poate cataloga altfel situaţia în care unui ales direct (Primar sau Presedinte de Consiliu Judeţean) i se pretinde că ar fi incompatibil când participă (neretribuit) în Adunările care decid ce se întamplă cu   banii, bunurile şi serviciile comunităţii care i-a ales şi pentru care ei răspund, atât administrativ, penal cât şi politic.

Parlamentul şi Guvernul şi Preşedintele ales au rolul să ne faca pe noi, românii, să ne simţim acasă, la noi în ţară! ACASĂ, şi nu toleraţi ca piaţă de consum pentru alţii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii