Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reînnoirea vizelor pentru navigatori. Ce acte sunt necesare

ro

12 Feb, 2016 15:39 7673 Marime text
 
Aproape 6.000 de marinari români au ajuns anul trecut în SUA. Astăzi, funcţionarii de la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti s-au întâlnit cu reprezentanţi ai agenţiilor de recrutare specializate, pentru a discuta despre vizele pentru navigatori şi a le răspunde la întrebări.
 
Pentru programarea interviului şi informaţii despre vize, cei interesaţi trebuie să sune la numărul 03 17 800 260 sau să viziteze site-ul www.ustraveldocs.com/ro. De reţinut că începând cu data de 5 august 2015, carnetul de marinar nu mai este necesar pentru solicitarea vizelor C1/D.
 
De asemenea, din 19 ianuarie 2012, navigatorii români care îndeplinesc cerinţele de mai jos pot utiliza acest program pentru a-şi reînnoi viza C1/D prin intermediul Consulatului.
 
Noua procedură de solicitare a vizelor este detaliată la www.ustraveldocs.com/ro.
 
Persoanele care se califică pentru acest program trebuie:
 
să se afle în posesia unei vize C1/D care fie este valabilă, fie a expirat în ultimele 48 de luni;
să fi primit o viză C1/D eliberată cu data de 1 ianuarie 2008 sau ulterior acestei date;
să nu fi primit niciodată un refuz de viză, indiferent de tipul acesteia;
să se afle în posesia unui contract de muncă valabil şi actual, sau a unei scrisori de angajare, în original.
 
Navigatorii care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să se asigure că solicitarea de viză, documentele de suport şi paşaportul sunt trimise la Consulat cu cel puţin o săptămână înainte de data călătoriei pentru a aloca timp suficient ca documentele să fie trimise prin TNT si ca solicitarea de viză să fie adjudecată de un Ofiţer Consular. Toate paşapoartele vor fi de solicitanţi de la sediile TNT. Reprezentanții consulatului își rezervă dreptul de a solicita prezentarea în persoană la interviu a solicitanţilor de viză, pentru motive considerate necesare de către ofiţerul consular.
 
Viza de tranzit (tip C1) este acordată celor care călătoresc în mod direct şi continuu/tranzitează prin Statele Unite către o alta destinaţie. Posesorii vizei tip B1/B2 nu au nevoie de viză specială pentru tranzit. Solicitanţii de viză pentru tranzit trebuie să dovedească necesitatea de a trece prin Statele Unite către destinaţie. Este recomandat ca solicitanţii să obţină mai întâi viza pentru ţara de destinaţie înainte de a cere viza de tranzit pentru SUA. De asemenea, solicitanţii pentru viză de tranzit trebuie să demonstreze că nu intenţionează să emigreze în Statele Unite.
 
Dacă solicitaţi o viză B1/B2 (afaceri/turism) şi o viză C1/D (membru de echipaj) în acelaşi timp, veţi achita o singură taxă MRV (160 USD).
 
Membrii echipajelor de pe vasele maritime ori de pe aeronave vor solicita, de regulă, viza C1/D. De exemplu, cele mai multe vize tip C1/D sunt acordate membrilor echipajelor de pe vasele de croazieră printre care se regăsesc cosmeticieni, artişti ori salvamari şi nu numai.
 
Cetăţenii străini aflaţi în SUA cu viză de tranzit sau ca membri de echipaj nu au dreptul să-şi schimbe statutul cu cel de turist, student sau participant la programe de schimb cultural.
 
Un solicitant de viză trebuie să aducă anumite formulare și documente.
 
Următoarele documente sunt obligatorii pentru toţi solicitanţii de viză temporară indiferent de tipul vizei:
 
Un paşaport valabil
O fotografie. În sala de aşteptare a Secţiei Consulare există o cabină foto unde puteţi face poze pentru solicitarea de viză. Preţul este de 15 RON pentru un set de şase poze. Solicitanții sunt rugați să aducă suma fixă, deoarece aparatul nu dă rest.
 
Formularul DS-160.
 
Pentru minorii cu vârsta sub 16 ani neîmpliniți, unul din părinţi sau tutorele legal trebuie să completeze şi să semneze formularul DS-160 în numele copilului. Toţi solicitanţii de viză cu vârste sub 18 ani trebuie să prezinte certificatul de naştere în original. Dacă numai unul dintre părinţi se prezintă la interviu, este necesară prezentarea unei procuri notariale din partea celuilalt părinte, prin care îşi exprimă acordul ca minorul să efectueze călătoria în Statele Unite ale Americii sau o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, în original, prin care este stabilită custodia minorului.
 
Opţional, solicitanţii de viză temporară pot aduce şi alte documente care demonstrează legăturile personale şi economice cu România. Exemple:
 
Adeverinţă de la locul de muncă actual;
Dovezi de susţinere financiară (incluzând extrase de cont, istoricul salariului sau taloane de pensie);
Dovezi de proprietate (pentru case, pamânturi, afaceri); şi
Statutul şi conturile firmei (dacă sunteţi om de afaceri).
Dacă aveţi un paşaport cu o viză SUA valabilă, trebuie să îl duceţi la interviu.
 
Notă – În funcţie de tipul vizei care se solicită, pot fi necesare şi alte documente. Pentru lista cu actele necesare pentru fiecare tip de viză, alegeţi una din categoriile de viză temporară în coloana din stânga.
 
Ca să se califice pentru viza C1/D, solicitanţii trebuie să aduca în plus un contract în original semnat de angajator. Totodată, angajatorul trebuie să confirme oferta de muncă şi prin fax la 021-200-3381 ori prin email (ROseamen@state.gov).
 
Pentru orice întrebări legate de vize care nu şi-au găsit răspunsul pe pagina de internet a Secţiei Consulare puteți să consultaţi Lista Subiecte A-Z sau să trimiteţi un mesaj la adresa de email: VisasBucharest@state.gov. De regulă, răspunsul la mesaje vine în cel mult trei zile lucrătoare.


sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii