Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Reacţia lui Iohannis. Jandarmii folosesc tunurile de apă Protestul Diasporei în Piaţa Victoriei. Incidente violente. 110.000 de manifestanţi

ro

10 Aug, 2018 18:16 2342 Marime text
Zeci de mii de români din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a participa la mitingul de vineri din Piaţa Victoriei din Capitală.
 
Până la această oră, 24 de persoane participante la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei au avut nevoie de ajutor medical, între acestea fiind trei jandarmi răniţi după ce manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte, relatează România TV.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, echipajele medicale aflate în Piaţa Victoriei au intervenit pentru a acorda primul ajutor în cazul a 24 de persoane - unora li s-a făcut rău din cauza căldurii, iar alţii au avut iritaţii la ochi sau la nas din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi. 

Între cei 24 se află şi trei jandarmi care au fost răniţi în urma incidentelor, unul dintre ei urmând să fie dus la spital, cu posibilă fractură  la un deget.

"Am avut trei colegi care au fost răniţi din cauza obiectelor aruncate de manifestanţi. Unul dintre ei este mai grav, având o fractură la un deget, din câte am înţeles. (...) Este o situaţie periculoasă, dar în acest moment a încetat şi ne dorim să retransmitem mesajul nostru la calm, la un protest paşnic, cu menţiunea că cei vinova'i de aceste violenţe cu siguranţă vor fi traşi la răspundere şi vor suporta consecinţele încălcării legii", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.


El a spus că vor fi căutate pentru a fi trase la răspundere persoanele care au aruncat spre forţele de ordine cu diverse obiecte, cu bucăţi de asfalt sau cu pungi cu urină.

UPDATE. Reacţia preşedintelui Iohannis:

În urmă cu câteva minute preşedintele României a scris pe Facebook: 

Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!

UPDATE. Jandarmii folosesc tunuri cu apă.

Totodată, Jandarmeria Română recomandă oamenilor să nu vină cu copiii la proteste.

Peste 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 2: La această oră, 60.000 de protestatari se află în faţa Guvernului.

Au fost incidente violente din cauza oamenilor care au încercat să intre în perimetrul Guvernului.

UPDATE 3: Cifrele oficiale vorbesc despre 110.000 de manifestaţi adunaţi în Piaţa Victoriei.

UPDATE 4: Incidente violente au loc în continuare în Piaţa Victoriei.

"Un apel către femei şi copii, să încerce să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul pentru a nu avea evenimente nedorite. La acest moment, grija noastră principală este să protejăm oamenii care se află în piaţă, să le oferim acea siguranţă de care au nevoie. De asemenea, o altă grijă a noastră este de a delimita acele grupuri violente şi facem un apel către oamenii care sunt acolo, care sunt paşnici, să se delimiteze de aceste grupuri, pentru a putea avea o intervenţie precisă, aş spune chiar chirurgicală, dacă îmi permiteţi o metaforă medicală, şi a putea să-i extragem din mulţime", a spus Militaru la Antena 3.


El a precizat că cei care aruncă asupra forţelor de ordine cu obiecte dure îi folosesc pe protestatarii paşnici ca "scuturi de protecţie".

UPDATE 5: Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Printre cei răniţi se află şi 7 jandarmi.

UPDATE 6: Numărul răniţilor a ajuns la 250.

Jandarmii folosesc tunuri de apă.

UPDATE 7: Noi incidente au loc în Piaţa Victoriei, după ce Jandarmeria a anunţat că în piaţă sunt şi membri ai galeriilor unor echipe de fotbal. Au fost persoane care au aruncat petarde, sticle şi alte obiecte, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Zeci de mii de oameni protestează în continuare în Piaţa Victoriei.

În urma ultimelor incidente, mai multe persoane au fost rănite, inclusiv jandarmi, unii având răni destul de grave.

UPDATE 8: Jandarmii intervin pentru a elibera Piaţa Victoriei de manifestanţi.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii