Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:36 26 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Protest prin dans, la Năvodari

ro

27 Jul, 2011 16:45 743 Marime text

Zeci de mii de tineri europeni vor dansa pe plaja Hanul Piraţilor - Năvodari la evenimentul "The Mission - Dance Weekend" din 5-6 august pentru a salva munţii Retezat de asfalt şi pentru a spune "STOP DN 66A".

Mai multe vizualuri ce conţin imagini cu natura virgină din munţii Retezat, dar şi cu distrugerea cauzată de construcţia DN 66A vor fi rulate de-a lungul weekend-ului de sute de ori pe ecrane uriaşe amplasate la scenă împreună cu îndemnul adresat tinerilor de a se alătura cauzei pentru stoparea asfaltării naturii. Cauza a fost lansată pe Facebook şi a strâns deja peste 15.000 de susţinători din întreaga lume .

Muzicieni şi DJ de top din lume vor întreţine atmosfera de la apusul soarelui până după răsărit în fiecare zi a weekend-ului. Printre artiştii care vor concerta la evenimentul ajuns la ediţia a 4-a se numără: Moby, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Above & Beyond, Şuie Paparude şi Gabriel & Dresden.

Grupa munţilor Retezat-Godeanu adăposteşte ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei. Astfel de peisaje mai există doar în pădurile boreale din nordul Canadei şi al Rusiei, precum şi în pădurile tropicale din Amazon şi din Congo. Guvernul României susţine totuşi construcţia drumului naţional 66A care ar urma să distrugă iremediabil acest loc unic în Europa. Agent Green şi organizaţiile partenere au reuşit să oprească în ultimii 5 ani asfaltarea şi distrugerea Retezatului deoarece drumul nu poate fi construit cu respectarea legislaţiei naţionale şi europene de protecţia mediului. Cu toate acestea Agenţia Naţională de Protecţia Mediului a emis acordul de mediu pentru săvârşirea crimei împotriva naturii. Buldozerele şi drujbele şi-ar putea începe actul de distrugere în urmatoarele zile.

"Ne apropiem de un deznodământ în cazul DN 66A. Dacă o mână de oameni cu putere de decizie au decis distrugerea pentru totdeauna a ultimului colţ semnificativ de natură intactă, atunci ultima şansă stă în mobilizarea a milioane de oameni care să arate că şi dorinţa lor contează în procesul de luarea deciziei. Mă aştept că la Dance Weekend cel puţin 50.000 de tineri să se ralieze la misiunea de stopare a asfaltării Retezatului. Vom pune pe masa politicienilor lista cu zecile de mii de susţinători ai cauzei", a spus Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.

www.realitatea.net

Ti-a placut articolul?

Comentarii